IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зеленият път на Китай

Планът "Китай 2025" очертава една дългосрочна стратегия за постигане на всички цели, установени от Парижкото споразумение от 2015 г.

09:14 | 02.03.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Достигане на целта за ограничаване на покачването на глобалната температура под 2 градуса по Целзий

Основният сценарий „Под 2 градуса по Целзий“ очертава едно развитие, където въглеродните емисии в Китай са ограничени чрез преминаването на китайската икономика от тежката към леката промишленост и услугите и електрификацията на тази промишленост и транспортния сектор. Въглищата трябва да бъдат заместени от вятърна и слънчева енергия, която ще стане значително по-евтина за производство спрямо всички изкопаеми горива. 

Резултатът от тези действия е фундаментална трансформация на цялата енергийна система на страната, по-ниско потребление на енергия.

Електроенергията от вятърни и фотоволтаични централи ще доминира е енергийния сектор

При енергоснабдяването вятърната и слънчевата енергия ще се превърнат в доминиращ фактор, покривайки 88% от производството на електроенергия, докато делът на въглищата и петрола ще се свие значително.

Загубите в енергийната система ще бъдат значително ограничени чрез електрификацията в крайните сектори и чрез редуцирането на загубите от въглищните централи.

003 003

Ядрените електрически централи ще продължат да се използват, но техният потенциал ще бъде ограничен поради липсата на подходящи локации за строеж.

Природният газ не се предвижда да играе съществена роля в китайската енергийна система до 2050 г., тъй като ще остане по-скъп спрямо вятърната и слънчевата енергия.

Ефектът от трансформацията ще се изрази в множество аспекти. За разлика от днес през 2050 г. въздухът ще бъде значително по-чист, а консумацията на вода – намалена. Емисиите въглероден диоксид в енергийния сектор ще бъдат ограничени до една трета от сегашния им размер.

Дори и при тези ясни дългосрочни ползи, твърдото прилагане на тези планове не е лесна задача.

Множеството различни интереси трябва да бъдат балансирани помежду си, като трябва да се осъзнае, че тази трансформация няма да бъде печеливша за всички. Ограничаването на въглищата може да нанесе сериозен удар на някои от китайските провинции, които са силно зависими от изкопаемите горива.

Въвеждането на ефективен енергиен пазар, който е необходим, за да се гарантира ценовата ефективност и добрата интеграция на променливото производство на електроенергия, ще застраши някои от установените производители на енергия, което ще доведе до блокиране на активи.

004 004

Електроразпределителните компании също са изправени пред предизвикателството от реформа в енергийния сектор, където нови участници ще получат достъп до пазара и потребителите.

Въпреки тези предизвикателства има причина в Китай да бъдат оптимисти по отношение на енергийния преход. Комбинацията от сериозен ангажимент от страна на властите и силните движещи сили при икономическата реформа дава солидна основа на прехода.

И тук не става вече въпрос дали това ще се случи, а колко време ще отнеме до приключването на тази трансформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Живи и здрави ще поживеем и ще видим----------------------------------------------------Ах, и язе съм на туй мнение! Китайците спрели 20 въглищни централи в градовете и ги направили на газ да не цапат, но https://energypost.eu/china-restarts-coal-plant-construction-after-two-year-freeze/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork --------------------Да се знае, че разказите на Аспарух са малко по "пуберски" "пъпчиви" и едностранчиви, не че има нещо лошо, но живота се опознава в сравнение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
ами ако се загледаш в кривата , ще видиш различните индустрии , генериращи въглероден отпечатък . ние тука често коментираме само производството на електричество , периодично и автомобилния транспорт ( в лицето на тесла :))) ) , а за останалите неща рядко се пише . батериите в този вид , който в момента се налагат на пазара , са решение за пиковите товари на мрежата и изравняване на подаваната мощност . те не са решение за онази базова мощност , която ни дават за момента модерните въглищни централи , ядрените централи , водните централи . батерийте и сега дават ниска цена за ток при поискване , на някои места работят на подаден ток - около $36 за MWh , на други места работят на твърда цена за 1 месец - около $6000 за MWh на разположение . пазара и фирмите за диспечетизиране ще решат кое е по-удобния вариант за в бъдеще . тези цени са доста по-ниски от цените които дава една газова централа за същите услуги - около $46-50 за MWh като на места минава и $150 ... освен това газовата централа има и въглероден отпечатък , който на някои места се таксува допълнително ... мдааа ...батерийте са решение , все още екзотично , но напълно работещо и намиращо все по-голямо приложение . въпрос на време е да придобие популярност . да речем , че сме решили проблема на първата стъпка - изравняване на подавания товар и съхранението му за 2 до 4 часа . дотук отлично . следващата стъпка е 24 часа , или както пишат често съфорумци туканка , кво праим като спре да д.у.ха вятър и да грее слънце . в момента се търсят такива технологии и се експериментира с работещи прототипи в промишлен мащаб ( от 50 до 200 MW мощности ) , но доказани и работещи без преки субсидии все още няма . има доста обещаващи , но факт - засега няма промишлено работещо решение без субсидии , много важен момент - без преки субсидии . следващата стъпка е 7 дена без вятър и слънце . а по следващата е 6 месеца . достигне ли се границата за ефективно съхранение на енергия от 6 месеца без субсидии , е дошъл окончателния край на въглищните и газовите централи . единственото работещо с много висок коефициент на полезно действие съхранение на енергия е ПАВЕЦ . но са необходими специфични условия , които не са налични навсякъде . хубавото е , че има обещаващи технологии с потенциал , но им трябва зрялост и оптимизация . живи и здрави ще поживеем и ще видим :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Като гледам кривата на намаляване на емсиите CO2, значително намаление го прогнозират след 2025 година. Според мен си правят планове до тогава да са поевтинели значително батериите до около $100 - $150 на kWh. Ако това постигнат, използването на слънце и вятър ще експлоадира!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
fon
преди 5 години
У нас пък е пълно с пенции, *** и зрители на ТВ Алфа, които още си мечтаят за нов АЕЦ и вече освен от нови мощности на ВЕИ и газ от други у нас няма нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Hahoto
преди 5 години
Според последните прогнози на Goldman Sachs, ще видим срив в новоинсталираните слънчеви мощности на глобално ниво с 24%, а спадът в инвестициите ще бъде още по-голям. Само за сравнение инвестициите в нефт и газ тази година отново ще надхвърлят 800 милиарда долара, тоест ще бъдат поне 4 пъти повече от тези във ВЕИ. А делът на фосилните горива (нефт, газ, въглища) от глобалните енергийни инвестиции вероятно отново ще достигне отново около 70%, което ще върне ВЕИ революцията в изходна позиция.Това е началото на краят. И никакви приказки за намаляване на СО2 емисиите, спиране на глобалното затопляне и политически пазарни изкривявания не могат да го отложат твърде за дълго. Защото светът е гладен за изобилна, надеждна и евтина енергия, която ВЕИ не могат да осигурят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
Аспарух , имаш ( + ) от мен за този материал , мислех да го ползвам за тежка артилерия при полемиката за китай и въглищата в някоя бъдеща тема ...последния абзац е доста показателен за волята на партията : И тук не става вече въпрос дали това ще се случи, а колко време ще отнеме до приключването на тази трансформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още