IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зеленият път на Китай

Планът "Китай 2025" очертава една дългосрочна стратегия за постигане на всички цели, установени от Парижкото споразумение от 2015 г.

09:14 | 02.03.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последна актуализация: 23:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Живи и здрави ще поживеем и ще видим----------------------------------------------------Ах, и язе съм на туй мнение! Китайците спрели 20 въглищни централи в градовете и ги направили на газ да не цапат, но https://energypost.eu/china-restarts-coal-plant-construction-after-two-year-freeze/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork --------------------Да се знае, че разказите на Аспарух са малко по "пуберски" "пъпчиви" и едностранчиви, не че има нещо лошо, но живота се опознава в сравнение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
ами ако се загледаш в кривата , ще видиш различните индустрии , генериращи въглероден отпечатък . ние тука често коментираме само производството на електричество , периодично и автомобилния транспорт ( в лицето на тесла :))) ) , а за останалите неща рядко се пише . батериите в този вид , който в момента се налагат на пазара , са решение за пиковите товари на мрежата и изравняване на подаваната мощност . те не са решение за онази базова мощност , която ни дават за момента модерните въглищни централи , ядрените централи , водните централи . батерийте и сега дават ниска цена за ток при поискване , на някои места работят на подаден ток - около $36 за MWh , на други места работят на твърда цена за 1 месец - около $6000 за MWh на разположение . пазара и фирмите за диспечетизиране ще решат кое е по-удобния вариант за в бъдеще . тези цени са доста по-ниски от цените които дава една газова централа за същите услуги - около $46-50 за MWh като на места минава и $150 ... освен това газовата централа има и въглероден отпечатък , който на някои места се таксува допълнително ... мдааа ...батерийте са решение , все още екзотично , но напълно работещо и намиращо все по-голямо приложение . въпрос на време е да придобие популярност . да речем , че сме решили проблема на първата стъпка - изравняване на подавания товар и съхранението му за 2 до 4 часа . дотук отлично . следващата стъпка е 24 часа , или както пишат често съфорумци туканка , кво праим като спре да д.у.ха вятър и да грее слънце . в момента се търсят такива технологии и се експериментира с работещи прототипи в промишлен мащаб ( от 50 до 200 MW мощности ) , но доказани и работещи без преки субсидии все още няма . има доста обещаващи , но факт - засега няма промишлено работещо решение без субсидии , много важен момент - без преки субсидии . следващата стъпка е 7 дена без вятър и слънце . а по следващата е 6 месеца . достигне ли се границата за ефективно съхранение на енергия от 6 месеца без субсидии , е дошъл окончателния край на въглищните и газовите централи . единственото работещо с много висок коефициент на полезно действие съхранение на енергия е ПАВЕЦ . но са необходими специфични условия , които не са налични навсякъде . хубавото е , че има обещаващи технологии с потенциал , но им трябва зрялост и оптимизация . живи и здрави ще поживеем и ще видим :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Като гледам кривата на намаляване на емсиите CO2, значително намаление го прогнозират след 2025 година. Според мен си правят планове до тогава да са поевтинели значително батериите до около $100 - $150 на kWh. Ако това постигнат, използването на слънце и вятър ще експлоадира!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
fon
преди 5 години
У нас пък е пълно с пенции, *** и зрители на ТВ Алфа, които още си мечтаят за нов АЕЦ и вече освен от нови мощности на ВЕИ и газ от други у нас няма нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Hahoto
преди 5 години
Според последните прогнози на Goldman Sachs, ще видим срив в новоинсталираните слънчеви мощности на глобално ниво с 24%, а спадът в инвестициите ще бъде още по-голям. Само за сравнение инвестициите в нефт и газ тази година отново ще надхвърлят 800 милиарда долара, тоест ще бъдат поне 4 пъти повече от тези във ВЕИ. А делът на фосилните горива (нефт, газ, въглища) от глобалните енергийни инвестиции вероятно отново ще достигне отново около 70%, което ще върне ВЕИ революцията в изходна позиция.Това е началото на краят. И никакви приказки за намаляване на СО2 емисиите, спиране на глобалното затопляне и политически пазарни изкривявания не могат да го отложат твърде за дълго. Защото светът е гладен за изобилна, надеждна и евтина енергия, която ВЕИ не могат да осигурят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
Аспарух , имаш ( + ) от мен за този материал , мислех да го ползвам за тежка артилерия при полемиката за китай и въглищата в някоя бъдеща тема ...последния абзац е доста показателен за волята на партията : И тук не става вече въпрос дали това ще се случи, а колко време ще отнеме до приключването на тази трансформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още