IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай се мъчи да намали зависимостта си от американските купувачи и доставчици

САЩ обаче си остават прекалено голям пазар, а и Китай все още е зависим от американските технологии

18:51 | 29.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американци са купили 40% от неговите платнени торби миналата година, включително най-печелившите специални модели, например по случай Коледа.

"В Европа изнасяме по-нискокачествени продукти на по-ниски цени", довери Ху. "Можем да проучим индийския, виетнамския и филипинския пазар. Цените, които те ще предложат, обаче ще бъдат прекалено ниски."

Представители на китайските власти сочат потенциалните пазари от "Един пояс, един път" - инициативата на стойност много милиарди долари на китайския президент Си Цзинпин за увеличаване на търговията чрез построяване на пристанища, железопътни линии и друга инфраструктура в цяла Азия до Европа.

Това донесе изобилие от договори за китайски държавни строителни компании. Оплаквания от цените обаче навреди на привлекателността на инициативата. Новият премиер на Малайзия Махатхир Мохамад обяви този месец, че отменя дадени на Китай проекти, включително железопътна линия за 20 милиарда долара.

"Има потенциал за развитие в райони като Централна Азия, Източна Европа, Африка и Южна Америка. Техните проблеми обаче са дисбалансът в развитието и икономическата нестабилност", заяви Ли Юн, старши изследовател от индустриалната група China Association of International Trade.

Представители на местните власти се срещнали с износителите, за да ги убедят да "диверсифицират пазарите" си, според държавни медии.

В централния китайски град Цзинчжоу чиновници посетили износители, за да им помогнат с митническите декларации, финансирането и други детайли, съобщи сайтът China Industry and Commerce News.

Жън, производителят на ръкавици, каза, че неговата компания с 300 служители гледа към Европа и развиващите се страни, но търсенето е вяло.

Някои китайски фирми са уверени, че ще запазят пазарния си дял в САЩ. Това отразява възможния успех на усилията на властите за разработване на по-високотехнологични стоки, вместо Китай да се конкурира само с ниските цени.

Главният мениджър на компанията за електронно оборудване Yihua от южния китайски град Гуандун заяви, че митата не би трябвало да се отразят на продажбите на нейните дигитални поялници, една пета от които са купувани в Съединените щати.

"При мита от 25%, нашите продукти все още са по-евтини от германските или японските им аналози", каза мениджърът, който посочи само своята фамилия, Гоу. "Ние не произвеждаме неща като обувки или дрехи, които лесно може да бъдат заменени."

Натискът на Тръмп по всяка вероятност ще се обърне срещу него, като насърчи Пекин да хвърли още повече ресурси, за да отгледа свои собствени създатели на технологии.

Търсенето от Китай на неамерикански доставчици може да помогне на компании като тайванския производител на чипове MediaTek. Обновяването на един телефон или мрежово оборудване и след това получаването на регулаторно и потребителско одобрение обаче може да отнеме минимум три до пет години.

"Засега", обобщи Хъ от Oxford Economics, "Китай остава технологично зависим от САЩ." 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още