IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ: Икономическият растеж в Китай е силен, но трябват реформи

Според фонда растежът на кредитите е все още неустойчиво висок и някои аспекти от пребалансирането на икономиката са се забавили

11:20 | 27.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската икономика продължава силното си представяне, като икономическият растеж се очаква да бъде 6,6 на сто през текущата година, отчита Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Ройтерс и БТА. Тази стойност е леко под растежа от 6,9 на сто миналата година.

Прогнозата на МВФ за икономическото развитие от май не се е променила. Фондът повиши през януари прогнозата си за икономическото развитие в Китай през 2018 година, след неочакваното ускорение на икономиката миналата година. 

МВФ похвали напредъка на Китай при намаляването на рисковете във финансовия сектор и по-нататъшното отваряне на икономиката на страната, но отбеляза, че растежът на кредитите е все още неустойчиво висок и някои аспекти от пребалансирането на икономиката са се забавили.

През последните години Пекин се опитва да ограничи бързия растеж на кредитите, което според икономистите и анализаторите ще доведе до по-бавен растеж в близко бъдеще. Според тях в по-дългосрочен план е необходимо да се избегне рязко забавяне на растежа и риска от финансова криза.

Според МВФ Китай трябва да продължи с програмата за намаляване на задлъжнялостта, като въведе крайно необходимите реформи и пребалансира икономиката.

"Китай се намира на прага на исторически момент. След десетилетия на високоскоростен растеж властите сега са съсредоточени върху растеж от високо качество", се посочва в доклада на МВФ.

"Дали и как тази промяна ще се осъществи, ще определи развитието на Китай за десетилетия напред", според МВФ.

Икономическият растеж през второто тримесечие леко се е забавил до 6,7 процента, като усилията на Пекин да овладее задлъжняването са засегнали икономическата активност.

Китай предприе стъпки за увеличаване на кредитирането за малките компании и обяви, че ще предприеме по-активна данъчна политика, въпреки че ще се въздържи от нови силни стимули, за да даде тласък на икономическото развитие.

"Краткосрочната перспектива за китайската икономика остава силна заради значителния вътрешен импулс, възстановяването на световната търговия и сериозния напредък на реформите", отбелязва МВФ в доклада.

Фондът отчита обаче като предизвикателства пред Китай широкоразпространената намеса на държавата, все още относително затворената икономика и забавянето в пренасочването към потреблението. МВФ повтаря дългогодишния си призив към азиатската страна да не акцентира толкова силно върху целите за растеж.

Общата инфлация на Китай се очаква да се ускори постепенно до около 2,5 процента, докато инфлацията на цените на производителите ще е умерена, според МВФ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още