IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари започнаха седмицата с преобладаващо добро настроение

В първата си сесия след изборите борсата в Малайзия заличи по-ранните загуби и затвори с повишение на основния индекс

11:32 | 14.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски пазари затвориха сесията в понеделник с повишения, като на фокус беше търговията в Малайзия след изборите в страната, обобщава CNBC.

Индексът FTSE Bursa Malaysia KLCI успя да заличи загубата си от 2% от началото на сесията и да затвори с ръст от 0,88%. През последните два дни от миналата седмица борсата в страната не работеше след изненадващата победа на парламентарните избори на опозиционния лидер Махатхир Мохамед. Междувременно местната валута поевтиня с близо 1% спрямо щатския долар.

В ранните часове на търговията в Малайзия най-много поевтиняха акциите на компании, свързани със загубилата изборите коалиция. CIMB Group и AirAsia Group започнаха деня с понижения в стойността на книжата си съответно с 8,26% и 4,59%. Акциите на някои строителни компании също пострадаха заради информацията, че строителни проекти, започнати при предишната администрация, ще бъдат преразгледани.

Бенчмаркът на сините чипове в Токио Nikkei 225 се повиши с 0,47% до 22865,86 пункта. По-широкият показател Topix напредна с 0,61%. Подиндексът, следящ сектора на недвижимите имоти, нарасна с 3,1%, а минният сектор финишира на червена територия.

На борсата в Южна Корея показателят Kospi изтри по-ранната си преднина и в крайна сметка се понижи с 0,06% до ниво от 2476,11 пункта. Най-много на индекса натежа представянето на Samsung Electronics, чийто акции поевтиняха с 2,34%. Като цяло представителите на технологичния сектор не намериха единна посока, докато повечето стоманопроизводители се радваха на интереса на инвеститорите.

В Хонконг измерителят HangSeng прибави 1,18% към стойността си до 31489,34 пункта, отбелязвайки шеста подред печеливша сесия. В континенталната част на страната Shanghai composite напредна с 0,34% до 3174,14 пункта.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 успя да се придвижи във възходяща посока с 0,31% до 6135,30 пункта благодарение на енергийния и суровинния сектор.

Широкият индекс MSCI за азиатскотихоокеанския регион (без Япония) се повиши в понеделник с 0,42%.

Малко преди провеждането на търговските преговори между САЩ и Китай тази седмица американският президент Доналд Тръмп даде заявка да помогне на китайския технологичен концерн ZTE "да се върне бързо обратно в бизнеса", след като санкции от страна на САЩ засегнаха китайската технологична компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още