IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успокояването на търговското напрежение доведе до ръстове азиатските борси

Те следват тенденцията на Wall Street, където също имаше увеличение въпреки по-слабото начало на сесията

11:35 | 05.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари приключиха борсовата сесия в четвъртък на зелена територия, след като притесненията на инвеститорите от възможна ескалация на напрежението между САЩ и Китай се успокоиха, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 отбеляза ръст от 1,53% до ниво от 21 645,42 пункта, приключвайки със стойности над средните за последните 200 дни.

Бенчмаркът Topix се повиши с 1,08%, като най-добро представяне имаха подиндексите в секторите на банковото дело и недвижимите имоти. По-ниско се търгуваха акциите на производителите на стомана. 

В Южна Корея показателят Kospi се повиши с 1,22% и приключи на ниво от 2437,52 пункта благодарение на поскъпването на акциите в технологичния сектор, където Samsung Electronics отбеляза ръст от 3,88%. Компанията се очаква да представи отчета си за първото тримесечие на годината в петък.

По-умерено беше увеличението при австралийския индекс S&P/ASX 200, който нарасна с 0,48% и завърши сесията със стойности от 5788,80 пункта.

Фондовите пазари в Хонконг, Китай и Тайван бяха затворени в четвъртък заради отбелязването на фестивала Цинмин.

Положителното настроение на инвеститорите в региона идва, след като американските борси приключиха вчерашната борсова сесия с ръстове, компенсирайки острите си спадове от началото на деня. Те се надяват, че провеждането на преговори между Вашингтон и Пекин означават, че потенциалната търговска война може да бъде избегната. По-рано вчера китайският посланик в САЩ се срещна с действащия държаен секретар Джон Съливан, съобщи агенция Ройтерс.

„Не е насрочена дата за предложените тарифи от Китай или от САЩ, което означава, че може да наблюдаваме продължаване на несигурността през следващите няколко месеца. Това също така означава, че преговорите все още са твърдо на масата“, посочиха от австралийската банка ANZ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още