IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei 225 сложи край на 16-дневната си печеливша серия

Австралийският долар се понижи до най-ниските си нива от юли насам

12:17 | 25.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски индекси затвориха с повишения в сряда, като австралийският долар се понижи до най-ниското си ниво в последните три месеца, след като данните за инфлацията не отговориха на очакванията, съобщи CNBC.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,45%. Търговията в последния час от сесията сложи край на 16-дневната печеливша серия за основния индекс.

На Корейския полуостров Kospi прибави 0,08%, докато пазарните участници анализираха тримесечните финансови резултати на някои компании. Индексът докосна рекорден връх през миналата сесия заради очакванията за силни корпоративни печалби.

Австралийският ASX 200 нарасна с 0,14%, като компаниите от минната индустрия поведоха по ръст. Енергийният подиндекс и този на производителите на основни ресурси се повишиха съответно с 1,24% и 1%, макар че тези ръстове отчасти бяха заличени от спадовете при телекомуникациите и потребителските стоки.

Австралийският долар се понижи до най-ниските си нива от юли насам, след като инфлацията през третото тримесечие не успя да отговори на очакванията. Индексът на потребителските цени през трите месеци до септември се повиши с 1,8%, под прогнозите за ръст от 2%. Австралийската валута се разменяше за 0,7717 долара, след като по-късно през сесията поевтиня до 0,7712 долара.

В Хонконг Hang Seng се повиши с 0,53%, като китайските континентални пазари също записаха леки ръстове. Shanghai Composite прибави 0,3% към стойността си, а Shenzhen Composite се повиши до 0,779% до 2 025,31 пункта.

Източник: CNBC

Във фокуса на инвеститорите беше и новоизбраният Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ЦК на ККП), който преизбра на първия си пленум президента Си Дзинпин за генерален секретар на ЦК. Новият ЦК избра и 7 души за членове на своя Постоянен комитет. Преизбран в комитета е и премиерът на Китай Ли Къцян. Си Дзинпин е избран и за председател на Военния съвет на ЦК.

Освен Си и Ли всички останали членове на Постоянния комитет са нови лица, но представената нова генерация лидери не включва ясни потенциални наследници на Си, което нарушава системата от четвърт век за смяна на лидера след два мандата и увеличава шансовете той да се стреми да остане на длъжност след 2022 г.

От друга страна, финансовите резултати бяха във фокуса на пазарите в Южна Корея, където няколко компании публикуваха тримесечните си отчети. Акциите на LG Display поскъпнаха с 0,17%, след като компанията отчете 81% годишен ръст на печалбата през третото тримесечие. Оперативната печалба за периода възлиза на 586 млрд. юана ( 519 млн. долара).

Инвеститорите продължават да следят отблизо кой ще поеме управлението на Федералния резерв. Доларовият индекс остана стабилен на ниво от 93,948 пункта. Зелената валута  леко поевтиня спрямо йената, като един долар се разменяше за 113,82 йени спрямо 113,97 йени по-рано през сесията.

На енергийния пазар търговията беше смесена. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,19% до 52,36 долара за барел, а тези върху сорта Брент повишиха цената си с 0,24% до 58,47 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още