IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари започват седмицата разнопосочно

Политическата несигурност в Германия се отрази върху решенията на инвеститорите

11:07 | 25.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари се търгуваха смесено в понеделник, докато инвеститорите анализират изборните резултати в Германия през почивните дни, пише CNBC.

Японският Nikkei 225 се повиши с 0,5% до 20 397,58 пункта. Йената отслабна спрямо долара, като в полезрението на инвеститорите са новините за възможни предсрочни избори в Япония.

На Корейския полуостров Kospi не успя да задържи първоначалния си ръст и приключи с 0,35% надолу, което е петата поредна губеща сесия за индекса.

Австралийският ASX 200 записа леко повишение от 0,03% до 5 683,7 пункта, като с най-много поскъпнаха акциите от здравния сектор. Финансовият подиндекс финишира почти без промяна.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 1,35% под натиска на спада в сектора на имотите. На континенталните пазари Shanghai Composite отчете спад от 0,35% до 3 340,80 пункта, а Shenzhen Composite изтри 1,242% до 1 963,89 пункта.

Източник: CNBC

Във фокуса на вниманието са изборите в Германия, където Христиандемократическата партия на Ангела Меркел спечели, но гласовете не са достатъчни за самостоятелно управление. Германският канцлер Ангела Меркел не можа да каже дали до края на годината ще може да състави ново правителство на Германия, но изключи възможността за правителство на малцинството.

Еврото поевтиня, след като се търгува на нива от около 1,193 долара за евро през по-голяма част от азиатската сесия, главно заради натиска от политическата несигурност.

Пазарите са съсредоточили вниманието си и към плановете на японското правителство да субсидира различни сектори с пакет от стимули на обща стойност 18 млрд. долара.

На валутния пазар фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 0,11% до 56,80 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол приключиха сесията със спад в цената от 0,28% до 50,52 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още