IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон и Токио ще работят заедно за ускоряване на санкциите срещу Северна Корея

Във вторник КНДР изстреля балистична ракета, която прелетя над северния японски остров Хокайдо

15:22 | 31.08.17 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви на съвместна пресконференция с японския си колега Шиндзо Абе, че двамата са постигнали споразумение да работят за ускоряване на налагането на санкции срещу Северна Корея (КНДР) след поредния ѝ ракетен опит, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Във вторник КНДР изстреля балистична ракета, която прелетя над северния японски остров Хокайдо. Това доведе до предупреждения към местните жители да се укрият и предизвика острата реакция на Токио.

"Премиерът Абе и аз се разбрахме да работим заедно, както и с други членове на международната общност, за да засилим натиска над Северна Корея, включително като ускорим темпото на налагане на санкции", заяви Мей.

"Изстрелването на севернокорейската ракета тази седмица беше скандална провокация и неприемлива заплаха за сигурността на Япония", подчерта британският премиер. "Осъждаме категорично Северна Корея за извършения необмислен акт, нарушаващ резолюции" на ООН, добави Мей.

Тя определи Япония като "най-важния съюзник и партньор на Великобритания в Азия" и обеща на Токио пълната подкрепа на Лондон по севернокорейския проблем, отбелязва ТАСС.

"Заплахата от страна на Северна Корея е на безпрецедентно и напълно недопустимо равнище", подчерта Шиндзо Абе.

Тереза Мей подчерта и ролята на Китай, който е основен дипломатически съюзник на КНДР. 

Във вторник Съветът за сигурност на ООН, на който Китай е постоянен член, осъди изстрелването на ракетата, без обаче да предвиди засилване на съществуващите санкции. 

"Трябва да се уверим, че няма да става дума само за думи, а ще бъдат предприети действия. Китай има особена роля", каза Мей, цитирана от АФП. Тя отбеляза, че Пекин "има влияние върху Северна Корея" и го насърчи да го упражни.

Малко по-рано Китай подложи на критики призивите за засилване на санкциите срещу Северна Корея. Пекин порица "разрушителната роля на някои страни", които обвини в саботаж на всички опити за преговори, отбелязва АФП.

"Жалко е, че някои страни пренебрегват избирателно изискванията на диалога и говорят само за санкции. Китай и други подкрепят мирните преговори, но те ни пречат и спъват усилията ни", заяви Хуа Чунин, говорителка на китайското външно министерство.

Предвид ракетната и ядрена заплаха от страна на Северна Корея, светът трябва да се стреми към денуклеаризация на Корейския полуостров и строго спазване на всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, се казва в съвместното изявление, подписано след преговорите между Мей и Абе, предаде ТАСС. В текста се отбелязва, че Лондон и Токио ще продължат и да укрепват сътрудничеството си в сферата на отбраната.

Стабилността в Южнокитайско море е глобален проблем, подчерта Мей и призова за мирно разрешаване на разногласията там. 

Тя приветства поетите от японските компании ангажименти за дългосрочно присъствие във Великобритания след Brexit, предаде Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Няма да стане. Нали се сещаш, че само трябва да духне по-силен вятър и Русия и Китай ще трябва да евакуират няколко милиона човека. В случая с Китай може и половин милиард :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Lucifer
преди 6 години
Там е мн. удобно да започне ядрен конфликт и най-вероятно скоро ще се пробват за да сметнат по-точно колко биха били пораженията при мащабен глобален конфликт и би ли могло някак атакуващия да оцелее...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Тоя Абе, много бързо забрави кои луди с атомни бомби изпариха дядо му. Май не бяха севернокорейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Тия Ким Чан Чун са идеалния враг. Хем са на границата с Китай, Русия и Япония и щатите имат оправдание да си държат флота и базите там. Хем Щатите благодарение на Ким Чан ***, крънкат пари за охрана на Южна Корея и Япония/та си покриват масрафа/, хем дават от тях по някой пендар на Северняците да не се срутят, че им отиде на янките бизнеса. Параграф 22 от всейде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
nobel
преди 6 години
Едно време имаше един виц. Албанците решили да обявят война на Съединените щати. Като планът бил американците да ги победят, а като ги победят ще им се наложи да ги хранят. Но един възрастен чичко се изправил и казал - Абе вие луди ли сте. То хубаво, ако ни победят, ама какво ще стане ако ги победим ние. И те сега тоя виц, за най-голям смях на широката публика го виждаме реализиран на практика. Всички тръпнат от страх от Северна Корея. А ако се намеси и Албания в цялата история паниката и ужасът ще са тотални и повсеместни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
sdar
преди 6 години
За каква заплаха говори Абе? Кой ги е заплашвал?Северна Корея просто си развива отбраната, такак както правят още много държави. Следва ли да разбираме, че Япония е заплшена от Лондон, защото и Лондон има ракети и ядрени оръжия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още