IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси игнорираха Wall Street и записаха предимно повишения

Търсенето на валути убежища се успокои в четвъртък

11:33 | 24.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски индекси затвориха сесиите с повишения в четвъртък, игнорирайки спадовете на Wall Street след коментарите на президента Доналд Тръмп за затваряне на правителството, предава CNBC.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,42% до 19 353,77 пункта на фона на ръстове в цените на компании от стоманодобивната индустрия. Акциите на Nippon Steel, Kobe Steel, JFE и Nisshin Steel се свиха с до 6,4 на сто. Причината за разпродажбите е материал на икономическия вестник Nikkei, според който автомобилният производител Toyota иска да договори отстъпки в цените при доставките на стомана. Заради спекулациите за продължителен строителен бум в Китай обаче от началото на юни желязната руда постъпна с над 40 на сто. 

На Корейския полуостров Kospi прибави 0,40% към стойността си до 2 375,84 пункта. 

Unterdessen setzte die Börse in Seoul ihren Erholungskurs fort, der Kospi gewann 0,4 Prozent. Dank der nachlassenden Spannungen zwischen den USA und Nordkorea konzentrierten sich Anleger wieder auf die robuste Konjunktur, sagte Analyst Rhoo Yong-seok von der Investmentbank KB Securities.

Австралийският ASX 200 се повиши с 0,15% до 5 745,5 пункта с ръстове при производителите на основни ресурси и технологичните акции.

Hang Seng нарасна с 0,52% малко след 10 часа българско време, след като пазарите в Хонконг отвориха отново след прекратяването на работата в сряда заради природно бедствие.

На континенталните пазари Shanghai Composite се понижи с 0,48% до 3 271,99 пункта, а Shenzhen Composite също изтри част от стойността си до 1 890,48 пункта. 

Американските пазари бяха разклатени след коментарите, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е сериозен в заплахата си да затвори федералното правителство. Говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс припомни пред репортери, че Тръмп не е крил, че построяването на стена по границата с Мексико ще е приоритет. Президентът очаква да работи с Конгреса за изпълнението на тази цел, отбеляза Хъкаби Сандърс.

Търсенето на валути убежища се успокои в четвъртък и доларът се изкачи спрямо йената до 109,34 йени за един долар в сравнение с нивата от по-рано от 108,82 йени за долар. Едно евро се разменяше срещу 1,18 долара, а паундът остана под натиск, макар да няма ясна причина за това, като се търгува на ниво от 1,2798 долара.

Сред корпоративните новини се откроява представянето от страна на Samsung Electronics на своя Galaxy Note 8 в НюЙорк в сряда.Предходният модел Note 7 трябваше да бъде спрян от производство и изтеглен, след като миналата година няколко апарата се самозапалиха заради проблемна батерия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още