IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващи данни за търговията на Китай разколебаха азиатските пазари

Цените на петрола се понижиха по време на сесията

11:57 | 08.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските индекси не успяха да задържат първоначалните ръстове по време на сесията във вторник, докато инвеститорите анализираха данните за търговията на Китай през юли, съобщава CNBC.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,30%, докато южнокорейският Kospi изтри по-ранния ръст и записа спад от 0,17%.

В Австралия ASX 200 се понижи с 0,52% под натиска на енергийния и индустриалния подиндекс, които отчетоха спад съответно с 1,38% и 1,53%. Финансовият подиндекс отписа 0,66% от стойността си по време на сесията.

В Хонконг Hang Seng успя да превъзмогне загубата, като се изкачи с 0,60%, докато индексите на китайските континентални пазари се търгуваха смесено, но все пак приключиха нагоре след данни, че ръстът на китайския внос и износ се забавя през юли. Shanghai Composite се повиши с 0,11%, а Shenzhen Composite нарасна с 0,183%.

Източник: CNBC

Китайският износ расте със 7,2% на годишна база в доларово изражение през юли, а вносът отчита повишение от 11%. И в двата случая очакванията бяха за по-големи ръстове, съобщава CNBC. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 10,9% нарастване на износа и 16,6% увеличение на вноса в Китай.

Австралийският долар, който е чувствителен към китайските макроикономически данни, поскъпна преди излизането на данните, но по-късно изтри по-голяма част от ръста. Австралийската валута се търгува на ниво от 0,7915 долара към 7:38 часа българско време.

На корпоративния фронт японският конгломерат SoftBank Group обяви печалба за тримесечието, която надмина прогнозите на анализаторите, на фона на новините, че американското ѝ звено Sprint Corp. се е завърнало към печалбата за първи път от три години. Акциите на SoftBank поевтиняха с 0,85% по време на сесията във вторник. Същевременно главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон изрази интереса на компанията си към пазара на споделено пътуване, посочвайки, че би искал да инвестира в Uber Technologies или в конкурента ѝ Lyft.

Междувременно заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Дзие Юн отговори на критиките и отрече обвиненията срещу себе си, след като в понеделник прокурори поискаха той да получи присъда от 12 години лишаване от свобода. Той е обвинен в даването на подкупи на бившия президент на Южна Корея в замяна на засилване на контрола си върху южнокорейския технологичен гигант. Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,55%, докато тези на други компании от групата бяха под натиск.

Доларовият индекс се търгува с понижение до 93, 331 пункта. Зелената валута отслабна спрямо японската йена, като един долар се разменяше за 110,64 йени, под нивата от 110,7 йени през предходната сесия.

На петролния пазар цените продължават да се понижават, като фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,4% до 49,19 долара за барел, а тези върху сорта Брент понижиха цената си с 0,44% до 52,14 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още