IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическо напрежение оказа натиск върху азиатските борси

Пазарисе останаха фокусирани върху изстреляната от Северна Корея балистична ракета

10:46 | 05.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията на азиатските борси в сряда премина под натиска на геополитическо напрежение, породено от изстрелването на нова балистична ракета от Северна Корея във вторник, съобщи CNBC. Известна подкрепа на борсите оказаха по-добрите от очакваното данни за производствения сектор в Китай.

Японският основен индекс Nikkei 225 премина през динамична сесия с колебания между червената и зелената зона. На финала на търговията индексът успя да запише ръст от 0,25% до 20 081,63 пункта. Австралийският ASX 200 обаче приключи търговията с понижение от 0,35% до 5 763,30 пункта.

Южнокорейският Kospi прибави към стойността си 0,33% до 2 388,35 пункта. В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,37%, а на китайските континентални пазари Shanghai Composite се повиши с 0,76%.

Източник: CNBC

Китайската индустрия отчита нов ръст през юни, според частно проучване. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на икономическото списание Caixin и Markit се повишава до 50,4 пункта, което е над прогнозираните от Ройтерс 49,5 пункта през юни. Производствената активност е на тримесечен връх, посочва агенцията.

Акциите в сектор отбрана в Южна Корея са под натиск, като пазарът остана фокусиран върху геополитическите отношения след ракетния опит на Пхенян. Акциите на Korea Aerospace поевтиняха с 0,68%, a тези на Hanwha Techwin повишиха цената си с 2,18%.

Секторът на търговията в Южна Корея записа ръстове, като книжата на Lotte Shopping поскъпнаха с 1,34%.

Акциите на Tencent поскъпнаха с 0,89%, след като най-голямата китайска компания за игри и социални мрежи по приходи, заяви, че ще ограничи времето за игра на някои по-млади потребители на „Honour of Kings”.

На валутния пазар смятаната за убежище йена отписа част от повишенията си, като се търгува на ниво от 113,03 йени за 1 долар рано тази сутрин. По време на предходната сесия йената поскъпна, като се търгува около нива от 112,8 йени за долар след новината за ракетното изстрелване на Пхенян.

Австралийският долар се разменяше за 0,7616 долара. Доларовият индекс остана почти без промяна на ниво от 96,162 пункта.

На енергийния пазар цената на петрола се понижава, като фючърсите върху сорт Брент поевтиняват с 0,12% до 49,55 долара, а тези върху американския лек суров петрол отписват 0,21% от цената си до 46,97 долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още