IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции последваха спада в цените на петрола

Китайските пазари посрещнаха смесено новината за включването им в глобалния индекс MSCI

12:20 | 21.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси затвориха предимно с понижения в сряда след включването на китайските акции в глобалния фондов индекс MSCI и на фона на най-ниските цени на петрола от месеци насам, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 отписа 0,45% от стойността си до 20 138,79 пункта, а южнокорейският Kospi записа спад от 0,49% до 2 357,53 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 също приключи на червена територия, като се понижи с 1,59% до 5 665,7 пункта под натиска на енергийния подиндекс и този на производителите на основни ресурси, които отчетоха спад съответно с 2,57% и 2,5%.

Китайските пазари останаха със смесени чувства след новината, че континенталните акции, известни като акции тип А, следващата година ще бъдат включени във водещия индекс на развиващите се пазари MSCI, което значи, че инвестиционните фондове за 1,6 трлн. долара, следящи индекса, ще могат да купуват акции.

В Хонконг Hang Seng се търгува с понижение от 0,48% към 10 часа българско време, а континенталните пазари записаха ръстове. Shanghai Composite се повиши с 0,52% до 3 156,37 пункта, а Shenzhen Composite нарасна с 0,43% до 1 887,19 пункта.

Източник: CNBC

Включването в MSCI ще донесе скромен тласък за реформи на капиталовия пазар в Китай, по-специално в областите за права на акционерите, както и реформата на дълговия пазар, но е малко вероятно да се превърне в пробив, пише CNBC, позовавайки се на пазарни анализатори. Според тях независимо от решението за MSCI, китайският капиталов пазар все още страда от сериозни недостатъци, както и от силно политическо влияние.

Дебатът около включването в индекса беше засенчен от спада в цените на петрола до седеммесечно дъно след данните за повишено производство в Либия и Нигерия. По време на азиатската сесия цената на фючърсите върху сорта Брент се понижи с 0,09% до 45,98 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,02% до 43,52 долара за барел.

В Австралия акциите на енергийните компании бяха на червена територия след спада в цените на "черното злато", като акциите на Santos поевтиняха с 2%. По-голямата част от банковия сектор също беше под натиск, като книжата на National Australia Bank понижиха цената си с 2,94%, а тези на ANZ поевтиняха с 1,79%.

В Япония изпадналият във финансови затруднения японски концерн Тоѕhіbа обяви, че е избрал купувач за своя бизнес за чипове и платки за памет. Предпочетеният партньор е близък до правителството консорциум, ръководен от публично-частната компания Innovation Network Corporation of Japan (INCJ). Освен нея в групата влизат още Bain Capital Private Equity и Development Bank of Japan. Офертата е на стойност 18 млрд. долара.

Доларът се търгува на ниво от 97,747 пункта спрямо кошницата от валути, след като достигна 97,871 пункта през предходната сесия. Спрямо йената американската валута се търгува на ниво от 111,18 йени за долар, понижавайки се спрямо 111,5 йени за един долар по-рано. Британският паунд се разменяше за 1,2606 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още