IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин препоръчва на китайски компании да наемат по-малко работници от КНДР

Според Япония и САЩ това е едно от най-ефективните средства за натиск върху Пхенян наред със свиването на петролните доставки

12:24 | 18.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай намалява броя на работниците от Северна Корея. Според Япония и САЩ това е едно от най-ефективните средства за натиск върху Пхенян наред със свиването на петролните доставки, защото гастарбайтерите са сред основните източници на чуждестранна валута за КНДР. Това пише днес водещият японски бизнес вестник "Никей".

Според източници на изданието още през март 2016 г., когато Съветът за сигурност на ООН прие поредната резолюция във връзка с четвъртия ядрен опит на Пхенян, китайските власти препоръчали на някои фирми да не наемат севернокорейски работници. Оттогава подобни препоръки получават все повече компании, най-вече в провинциите по границата с КНДР. Официални писмени нареждания в този смисъл обаче няма, посочва вестникът. Китай гледа критично на едностранните санкции, налагани без резолюция на Съвета за сигурност.

По-рано японският вестник "Йомиури" съобщи, че според южнокорейското разузнаване Китай напоследък изглежда изнася по-малко суров петрол и петролни продукти за Северна Корея. През май цената на бензина скочила тройно, последвал лек спад и сега той се продавал двойно по-скъпо отпреди. Изданието свързва това с привилегиите на военните в снабдяването с горива.

Експерти изтъкват, че Япония и САЩ фактически са изчерпали възможностите си за натиск върху КНДР с цел тя да се откаже от ракетно-ядрената си програма. Те признават, че ключова роля има Пекин като главен търговски партньор на Пхенян, на който се падат 90 на сто от цялата търговия на Севера. По данни от южнокорейски източници в Китай работят над 90 000 севернокорейски гастарбайтери, които носят на КНДР стотици милиони долари. 

В тази връзка Токио и Вашингтон напоследък все по-често настояват Китай да вземе сериозни мерки спрямо съседната страна. Вече е направена стъпка в тази посока - както предписва резолюция на Съвета за сигурност, Пекин намали покупките на въглища от Пхенян, донесли през 2016 г. на Северна Корея над 1 млрд. долара. През март тази година доставките бяха съкратени с 99 на сто спрямо февруари, а през април секнаха съвсем.

Миналия ноември, след септемврийския ядрен опит на КНДР, Съветът за сигурност забрани вноса на севернокорейски въглища за над 400 милиона долара или 7,5 млн. тона годишно. Пхенян получи тази "хуманитарна" квота, за да се гарантира оцеляването на хората в Северна Корея. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още