IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония вкара над 300 компании в черен списък заради извънреден труд

Националният списък ще бъде обновяван всеки месец

12:58 | 12.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японското правителство публикува за първи път черен списък на над 300 компании, които принуждават служителите си да работят повече извънредни часове, отколкото позволява законът, информира БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Властите се надяват така да противодейства на явлението "кароши" - смърт заради полагане на прекомерен труд.

В списъка, публикуван тази седмица на сайта на министерството на труда, компании като най-голямата рекламна агенция в страната Dentsu и Panasonic Corp са споменати за нарушаване на закона за допълнителните часове труд, а Japan Post, подразделение на Japan Post Holdings Co, е споменато за това, че не е докладвало за нараняване, свързано с работния процес.

Претоварването с работа е толкова често явление в Япония през последното десетилетие, че такива компании са наричани от медиите "черни". Общественото недоволство от нерегламентираните извънредни часове труд и самоубийството на млада служителка от Dentsu през 2015 година, определено по-късно от правителството като кароши, накара премиера Шиндзо Абе да превърне трудовата реформа в ключова. 

Списъкът на министерството на труда включва 334 компании, които са били предупредени за извънредния труд и други нарушения на трудовото законодателство в периода октомври-март. Регионалните трудови служби са оповестили поотделно вече тези случаи, но понякога не са обявявали имената на компаниите.

Не всички компании, които са разследвани, са обявени публично или са включени в списъка, посочи представителка на министерството. Министерството дава гласност на имената на компаниите само когато реши, че това ще ги насърчи да спазват закона и ще бъде в полза на обществото, допълни тя.

Националният списък ще бъде обновяван всеки месец.

Правителството на Абе прие през март план за широкомащабна реформа на трудовите практики, включително ограничаване на извънредния труд и по-добро заплащане на работещите почасово или на временен договор.

Предложенията, които могат да влязат в сила през 2019 година, само още повече ще затруднят компаниите, които се борят с все по-големия недостиг на работна ръка заради бързо застаряващото население.

В момента по закон в страната работната седмица е 40 часа, плюс горен праг (на теория) от 45 допълнителни часа на месец, който изобщо не се спазва, когато има колективен трудов договор.

Ако реформата бъде приета, компаниите, които не спазват законовите разпоредби, могат да бъдат санкционирани. Те обаче все пак ще могат да карат служителите си да дават до 100 часа извънреден труд в интензивни периоди, а това ограничава обхвата на промяната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още