IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и САЩ ще работят за намаляване на напрежението на Корейския полуостров

Двете страни ще опитат да убедят Северна Корея да се откаже от ядрената си програма

14:01 | 18.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай и САЩ се ангажират да предотвратят конфликт на Корейския полуостров, каза днес американският държавен секретар Рекс Тилърсън, който е на посещение в Пекин, предаде ДПА.

По думите му ситуацията на полуострова е достигнала доста опасно равнище и затова Китай и САЩ съвместно ще опитат да убедят Северна Корея да се откаже от ядрените си програми.

На съвместната пресконференция с американския гост китайският външен министър Ван И каза, че резолюциите на Съвета за сигурност на ООН призовават не само за санкции срещу Пхенян, но и за подновяване на преговорите.
Китайският министър добави, че Пекин и Вашингтон ще работят за разширяване на своето търговско и инвестиционно сътрудничество и за преодоляването на търговските си разногласия, съобщи ДПА.

След срещата Ван И каза, че е имал с Тилърсън "откровени, прагматични и продуктивни" разговори, в които освен двустранната търговия и Северна Корея е била засегната и темата за Тайван, който Китай смята за своя отцепила се провинция, предаде Ройтерс.

Двете страни се споразумяха да координират позициите си за Афганистан и Сирия и изобщо в областта на дипломацията, сигурността, защитата на киберпространството и по хуманитарни въпроси, съобщи ТАСС. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още