IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Растящите заплати в Китай са нож с две остриета за икономиката

Работните места може да се преместят в други страни с евтина работна ръка

09:29 | 05.03.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През последните десетилетия Китай придоби статут на „фабриката на света“ благодарение на мащабните доставки на индустриална продукция по цял свят, произведени от евтина работна ръка. Но икономиката на страната расте, също и заплатите и сега някои доближават нивата в Европа, пише в анализ на Зеешам Алиим за vox.com.

Заплащането в китайските фабрики е нараснало до 3,60 долара на час през миналата година, според компанията за пазарни проучвания Euromonitor. Това може и да не изглежда толкова много в сравнение със САЩ, където заплащането е около 26 долара на час. Но е впечатляваща илюстрация за това как китайският икономически растеж оказва влияние върху обикновените граждани, като подобрява качеството на живот на огромни групи хора. В същото време трябва да бъде почертан въпросът как ще бъде поддържан един главоломен растеж.

Докладът на Euromonitor изтъква, че заплатите в производството в Китай в момента са по-високи от тези в Бразилия, Аржентина и Мексико. Както отбелязва Euromonitor, средното заплащане в Китай е пет пъти по-високо в сравнение с Индия, по-високо или равно на някои възнаграждения в страни като Португалия или ЮАР.

Предвид заплахите от страна на американския президент Доналд Тръмп за наказателни мита за китайските стоки анализаторът смята, че работните места просто биха могли да се преместят от Китай в други страни с изобилие на евтина работна ръка, вместо да се върнат в САЩ. 

Точно това се случи, когато бившият президент Барак Обама наложи през 2009 г. високи мита на произведените в Китай автомобилни гуми. Доставките от Южна Корея, Тайланд и Индонезия се удвояват за сметка на китайското производство, по данни на LA Times.

Растящите заплати са добра новина за активното население на Китай, което ще има повече възможности за потребление и почивка. Но в същото време това е сериозно предизвикателство пред китайската икономика, защото при растеж на заплатите възможностите за привличане на инвеститори намаляват. Страни като Камбоджа и Мианмар са напът да изместят Китай като дестинация за евтино производство.

Китайският пазар на труда е все по-уязвим. Ситуацията там може да повтори случилото се с производствения сектор на САЩ, където бе отчетено значително покачване на безработицата след миграцията на работни места към Китай.

Китайските работни места биха могли да намалеят за сметка на тези в Шри Ланка, където почасовото заплащане в производството е само 50 цента.

Случващото се има и политически последствия. Комунистическата партия е обезпокоена, че, ако непрекъснатият растеж на качеството на живот спре за големи групи от населението,  това драматично ще увеличи риска от социално напрежение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 3
Пуки
преди 7 години
Китайците извън Китай са канал за износ на стоки и услуги, а не като нашите емигранти. Погледни Илиянци, магазините на китайци извън Илиянци, китайските ресторанти и кажи къде виждаш китайци работещи в строителството и т.н. Да това е целенасочена политика на китайските правителства и тя повишава производството и търговията на Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Тук не бива отчитан един фундаментален фактор, а именно - желязната дисциплина на китайската работна ръка, основна нейна характеристика. В Шри Ланка са бомбайци, които всекидневно са давени от мусоните - какво, под вода ли ще ги произвеждат гумите и потниците? Дън Сяо Пин навремето предложи на света няколко неща - желязна дисциплина, евтина работна ръка и простор за безчинстване на капитала. Сега, наоколо имало по 50 цента на час заплащане. Да, де, ама тоя ще поработи един час и ще иде да си обели един банан, после ще поиграе малко йога и ще съзерцава залеза - такива са му потребностите, той може и без тия 50 цента. Голям труд ще падне, видно е. Капиталът се плаши от планирания пазар в Китай, който планирано ще вдига заплатите, планирано ще намалява замърсяването и планирано ще въведе златния стандарт. За капитала остават убежища като Шри Ланка, Бангладеш и разбойниците в Сомалия, които ще произвеждат високи технологии, колкото немецът Ханс може да оплете бамбукова кошница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 9
Sakamano
преди 7 години
Да бе, защото сега извън Китай няма китайци. При тях износът на работна ръка си е целенасочена държавна политика. Първо, защото я имат в излишък и второ, така си създават китайски общности във всяка държава, където имат бизнес интереси. Аналогията ти с "нашия опит" е неуместна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
мдаааа комунистическия Китай са ше им покае на неолибарастния запад как да посвирят на кожена гайда с два меха без "права и свободи на циггани, педдали и чаршаффи"...... не били "демокрация и пазарна икономика", нека са гадни комунисти които ше живеят по-добре от загиващия запад .... Тва е рецептата една партия, яко бачкане, подтискане на западната пропаганда, силна армия, увеличаване на доходите от там следва по-добър живот другарки и другари. С две думи комунизма печели .....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Пуки
преди 7 години
Може да споделят нашия опит. Намаляването на доходите води до износ на работна ръка, най-много образована.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още