IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имиграционната политика на Тръмп натежа върху азиатските пазари

Решението на американския президент да блокира достъпа на бежанци от седем мюсюлмански страни до САЩ оказа натиск и върху долара

12:26 | 30.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските акции поевтиняха в понеделник, след като инвеститорите насочиха вниманието си към международния отзвук срещу имиграционната политика на новия американски президент Доналд Тръмп, която оказа натиск и върху долара, съобщава CNBC.

Няколко страни разкритикуваха Тръмп за последното му решение да блокира достъпа на граждани на седем мюсюлмански страни до САЩ за 3-месечен период. Тръмп от своя страна защити действията си късно в неделя, като заяви, че те се основават на нуждата от национална сигурност, а не на религиозни убеждения.

Доларовият индекс достигна 100,18 пункта спрямо нива над 100,50 пункта от края на миналата седмица, след като Dow Jones industrial average достигна 20 хил. пункта.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с понижение от 0,51% до 19 368,85 пункта, след като продажбите на дребно през декември отчетоха ръст от 0,6% на годишна база. Анализатори очакваха повишение на продажбите с 1,3%.

Източник: CNBC

Сред останалите по-важни новини от Япония е започналата двудневна среща на Японската централна банка, на която се очаква регулаторът да запази монетарната си политика без промяна. Това вероятно ще успокои опасенията за намаляване на стимулите.

В същото време австралийският ASX 200 затвори със спад от 0,92%, след като повечето от подиндексите се понижиха, с изключение на подиндекса на златото, който отчете ръст от 1,2%.

Акциите на златната мина Newcrest Mining поскъпнаха с 1,27%, след като компанията публикува своя отчет за последното тримесечие на миналата година. 

Останалите златни мини в Австралия също регистрираха повишения, като акциите на Evolution Mining поскъпнаха с 1,42%, а на Alacer Gold повишиха цената си с 2,58%.

На валутния пазар йената поскъпна с 0,32% спрямо долара до 114,34 йени за долар, докато австралийският долар се разменяше за 0,755 долара.

Пазарите в Китай, Сингапур, Хонконг, Южна Корея и Тайван са затворени за официални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още