IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските индекси се повишиха преди Китайската нова година

Мексиканското песо поевтиня след размяната на реплики между Мексико и САЩ

15:10 | 27.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските пазари приключиха търговията предимно с повишения, след като потребителските цени в Япония се понижават с по-бавен темп през декември, а щатските пазари записаха ръстове въпреки заплахата за търговска война с Мексико, съобщава CNBC.

Войната на думи, разгоряла се в социалните мрежи между мексиканския президент Енрике Пеня Нието и американския Доналд Тръмп, доведе до решението на Мексико да не участва в организираната от САЩ среща следващата седмица за граничната ограда и търговските отношения. По време на азиатската сесия песото поевтиня с повече от 0,5% спрямо американската валута, като един долар се разменяше за 21,358 мексикански песо.

Високопоставени американски законодатели обявиха по-рано, че Конгресът взема мерки за изграждането на стена по границата с Мексико, която ще струва между 12 и 15 милиарда долара.

В същото време акциите на Toshiba поскъпнаха с 1,01%, след като бордът на директорите на японската технологична компания одобри плановете да отдели основния ѝ бизнес с чипове в самостоятелна компания.

Японският индекс Nikkei 225 затвори с ръст от 0,34% до 19 467,4 пункта, след като данните показаха, че потребителските цени в Япония се понижават с по-бавен темп през декември, давайки на централната банка надежда, че взима надмощие в битката с дефлацията.

Източник: CNBC

Австралийският бенчмарк ASX 200 приключи с покачване от 0,75% до 5 714 пункта, подкрепен от силния ръст при финансовия подиндекс, който нарасна с 1,3%.

В Хонконг Hang Seng беше почти без промяна, като се понижи с 0,06% до 23 360,78 пункта.

Пазарите на Китай, Виетнам, Тайван и Южна Корея са затворени заради официални празници, докато борсовата търговия в Сингапур, Малайзия и Хонконг продължи само половин ден. В петък Китай излиза в едноседмична почивка, която ще продължи до 2 февруари.

На валутния пазар доларовият индекс се  оттласна от 7-седмичното дъно, като се търгува на ниво от 100,58 пункта. Йената поевтиня спрямо долара, като се търгува на ниво от 114,91 йени за долар, а австралийският долар се разменяше за 0,7528 долара.

Фючърсите върху американския лек суров петрол се търгуваха почти без изменение в цената – за 53,78 долара за барел, а тези върху сорта Брент поскъпнаха с 0,16% до 56,15 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още