IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският индекс Nikkei 225 сложи край на седемдневната печеливша серия

Йената поскъпна рязко спрямо долара по време на азиатската търговия, а цените на петрола се понижиха

13:16 | 28.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският водещ борсов индекс Nikkei 225 затвори на червена територия и сложи край на седемдневната печеливша серия, съобщава CNBC. Йената поскъпна рязко спрямо долара, а цените на петрола се понижиха.

Южнокорейската компания Samsung Electronics записа ръст в цената на акциите си от 1,64%, след като се появиха медийни публикации, в които се твърди, че компанията обмисля разделянето си на две. Идеята е на американския хедж фонд Eliott Management.

Борсовите индекси в Китай се повишиха, след като в петък регулаторът в Хонконг обяви, че дългоочаваната борсова връзка между пазарите в Хонконг и Шънджън ще започне да работи на 5 декември. Тя ще позволи на чуждестранни инвеститори да търгуват с акции от Шънджън на борсата в Хонконг.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатската валута спрямо кошница валути, беше малко над 100 пункта, което е под върха от миналата седмица от 102 пункта – най-високата стойност от април 2003 г.

„Смятаме, че поевтиняването на долара е временно“, казва Синтия Джейн Каласопатан, пазарен икономист в Mizuho Bank. “Като цяло инерцията при долара все още е налице заради инфраструктурната програма на Тръмп и предстоящото затягане на политиката на Фед”, допълва тя.

Повечето енергийни компании в Азия записаха спадове в цените на акциите си. При австралийската Santos понижението достигна 2,63%, а при Oil Search – 3%. Акциите на японската Inpex поевтиняха с 1%, докато тези на южнокорейската S-Oil поскъпнаха с 0,82%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още