IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започнаха седмицата на зелено

Инвеститорите намериха подкрепа във все по-слабите очаквания Фед да повиши лихвените проценти

11:07 | 05.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Азиатските пазари започнаха седмицата на зелено, след като инвеститорите приветстваха разочароващия доклад за новата заетост в САЩ през януари, което все повече отслабва очакванията за повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв през септември, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 отчете ръст от 0,99%, достигайки до най-високото си ниво от три месеца насам. Японската йена остана на равнище от 103 йени за долара, след като по-рано достигна дори 103,34 йени за долар.

В Австралия бенчмаркът ASX 200 също приключи с 0,96% нагоре. Секторът на суровините отчете повишение от 2,26%, а подиндексите на енергийните и на финансовите компании приключиха съответно с 0,88% и 1,36% нагоре.

Китайските континентални пазари също се търгуваха на зелено, като Shanghai composite приключи с повишение от 0,24%, а Shenzhen composite от 0,705%.

В Хонконг индексът Hang Seng се търгуваше с ръст от 1,66% на най-високите си нива от август 2015 г. В Южна Корея Kospi приключи с 1,03% нагоре.

Акциите на южнокорейската компания за контейнерни превози Hanjin Shipping се сринаха с 10,08%. Банките намалиха финансирането на губещата компания миналата седмица, което накара пристанищата по света да блокират корабите ѝ. Самата компания подаде документи за защита от банкрут в САЩ.

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 0,44% след спада си от 3% миналата седмица, когато производителят на смартфони обяви, че изтегля от пазара последния си продукт – Galaxy Note 7, заради проблем с батериите.

Компаниите в здравния сектор в Австралия отчетоха спад на акциите до рекордни нива, след като министерството на здравеопазването предупреди доставчиците на здравни услуги, че нямат право да таксуват клиентите за поддържане на капитала и ремонти, съобщи Ройтерс.

Акциите на Estia Health се сринаха с 11,9%, макар че се възстановиха от по-ранния си спад от 31%. Japara Healthcare изгуби 15,20% от цената на акциите си, а Regis Healthcare 16,67%.

Фючърсите върху петрола в азиатска търговия отчетоха понижение. Брентът се търгуваше с 0,21% надолу до 46,73 долара за барел, а американският суров петрол – с 0,38% надолу до 44,27 долара за барел.

Пазарите в САЩ са затворени в понеделник заради честване на Деня на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още