IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари игнорираха данните от Китай и финишираха смесено

При енергийните компании имаше предимно спадове

11:41 | 01.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето индекси на азиатските пазари записаха спадове в първия борсов ден от септември, съобщи CNBC. На търговията натежа спадът в цената на петрола, непосредствено след като беше отчетен сравнително голям ръст в резервите на САЩ. Освен това азиатските борси игнорираха по-добрите данни от китайската индустрия.

Правителствени данни показаха, че активността в китайските фабрики се ускорява през август с най-бърз темп от близо две години. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на производството се повиши от 49,9 пункта през юли до 50,4 пункта през август, което е най-високата стойност от октомври 2014 г. Освен това е над очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за ниво от 49,9 пункта. Всяка стойност над 50 пункта показва, че секторът е в експанзия, а всяка под тази граница – че има свиване.

Отделен доклад на частната компания Markit и икономическото списание „Цайсин“, което се фокусира върху средни и малки предприятия, показа, че PMI индексът се понижава от 50,6 пункта през юли до 50 пункта през август, което е малко под прогнозите за стойност от 50,1 пункта. 

И двата доклада бяха по-скоро игнорирани от трейдърите по време на азиатската търговия, като според Патрик Бенет от CIBC Capital Markets това вероятно показа, че те са доволни от перспективите пред китайската икономика.

„Макар че настоящата ситуация в Китай показва умерени нива на активност, икономиката все още е изправена пред рискови фактори, включително свръхкапацитет, слабо външно търсене и висока корпоративна задлъжнялост, което прави допълнителни парични стимули малко вероятни“, коментира още Бенет.

След над 3-процентов спад в цената на петрола в сряда суровината се възстановява в четвъртък сутринта.

Акциите на енергийните компании в Азия финишираха на червено, като Santos записа понижение от 3,15%, при Beach Energy имаше спад от 3,5 на сто, а при Inpex – 2,6%.

На валутните пазари японската йена отслабна до нива около 103,28 йени за долар, след като миналата седмица се търгуваше за около 100,50 йени за долар.

Японските компании износителки се представяха смесено, като акциите на Toyota се повишиха с 0,74%, а тези на Nissan – с 1,63%. При Sony имаше спад от 0,75%.

Южнокорейският производител на електроника Samsung финишира с 2,04% спад в цената на акциите си след информация за смущения в предлагането на модела смартфон Galaxy Note 7 заради твърдения за проблеми с батериите. Според Ройтрес Samsung е спряла доставките на модела до трите най-големи оператора и провежда тестове за качеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още