IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси не намериха единна посока

Очакванията за допълнителни стимули не се подкрепят с действия и това може да разочарова пазарите, посочва експерт

10:51 | 14.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските индекси не намериха единна посока в четвъртък, а търговията в Сингапур беше спряна. Местният индекс Straits Times Index записа спад от 0,13%, преди сесията да бъде прекъсната заради дублиращи се съобщения за осъществени сделки. Според оператора на борсата SGX дублирани сделки не са били осъществени. Първоначално сесията трябваше да бъде подновена в 14:00 местно време (9:00 часа българско), но това така и не се случи.

Австралийският индекс ASX 200 се повиши с 0,43%, подкрепен от ръст в ключовия финансов сектор. В Япония Nikkei 225 добави 0,95%, а по-широкият Topix се повиши с 0,84%. Южнокорейският индекс Kospi записа ръст от 0,16%, след като се възстанови от загуби до 0,2%.

Хонконгският индекс Hang Seng е нагоре с 0,95%, а китайските пазари записват предимно спадове. Shanghai Composite се понижи с 0,39%, а по-малкият Shenzhen Composite остана без изменение. 

„През последните дни рисковите нагласи бяха подкрепени от очакванията за допълнителни стимули, но липсата на новини изглежда е понижила ентусиазма на пазарите“, казва Родриго Катрил, валутен стратег в National Australia Bank. “Очакванията за стимули трябва да бъдат подкрепени с някакво действие и сега расте рискът от разочарование”, допълва той.

В Япония акциите се търгуваха с повишения заради поевтиняването на йената спрямо долара. Валутната двойка се търгуваше на ниво 105,41 йени за долар, след като миналата седмица падна до нива от 100 йени за долар.

В Сингапур правителствени данни показаха, че икономиката е нараснала с по-бавен от очакваното темп през второто тримесечие. БВП записа ръст от 0,8% на тримесечна база, което е малко под прогнозите за 0,9% на икономистите, анкетирани от Ройтерс.

Южнокорейската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво 1,25%, което леко оскъпи корейския вон. Банката посочи, че ще продължи да следи външните условия, включително последиците от решението за Brexit, и сигнализира, че може да понижи лихвата, ако ситуацията се влоши.

По време на азиатската търговия петролът поскъпна с близо 1%, като цената на Брента достигна 46,71 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI се търгуваше за 45,18 долара за барел.

Доларът поскъпна леко спрямо кошница от валути, като британският паунд се търгуваше за 1,3258 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още