IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След шест положителни сесии във вторник Nikkei остана на червено

В Азия единствено индексите в континентален Китай записаха повишения във вторник

11:25 | 05.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето азиатски борси приключиха втория ден от седмицата със спадове на фона на притесненията за италианските банки и продължаващите неясноти за бъдещето пред Европа след вота за Brexit, предава CNBC.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei-225 се понижи след шест поредни сесии с ръст. Бенчмаркът бе теглен надолу от безпокойствата за италианските банки и поскъпването на йената. В края на днешната търговия Nikkei-225 изгуби 106,47 пункта, или 0,67 на сто, до 15 669,33 пункта.

На валутния пазар в Токио днес доларът поевтиня до 102,00 йени спрямо 102,70 йени вчера, а еврото отслабна до около 113,60 йени, след като в началото на търговете беше на равнище 114,15 йени, а вчера при закриването - 114,04 йени. Такова движение насърчава да се продават акции на компании, работещи за износ.

Корейският водещ бенчмарк Kospi загуби 5,45 пункта, или 0,27 на сто, до 1 989,85 пункта, а в Хонконг Hang Seng е надолу с 1,44 на сто.

В континентален Китай обаче индексите приключиха сесиите си на зелена територия, като Shanghai composite нарасна с 0,62% до 3007,11 пункта, докато Shenzhen composite добави 4,69 пункта, или 0,23 на сто, до 2006,37 пункта.

Индексите бяха подкрепени от положителни данни на проучване на частна компания. Активността в сектора на услугите се ускорява през юни и показва, че преходът в икономиката от модел, задвижван от производствения сектор, към такъв с акцент върху услугите и потреблението, се осъществява с умерен темп. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в услугите на Markit и китайското икономическо списание Caixin се повишава от 51,2 пункта през май до 52,7 пункта през юни, което е най-рязкото повишение от 11 месеца.

В Австралия индексът ASX 200 приключи със спад от 53,77 пункта, или 1,02 на сто, до 5,228 пункта, теглен надолу от финансовия подиндекс, който отчете спад от 1,27 на сто. Книжата на National Australia Bank отчетоха спад от 1,56 на сто. Продължаващата политическа несигурност в страната ще се отрази негативно на големите банки, смятат анализатори, цитирани от CNBC.

Страната е изправена пред политическа безизходица, след като федералните избори през уикенда не успяха да произведат ясен победител. Сегашният премиер Малкълм Търнбул заяви във вторник, че окончателното преброяване на гласовете ще отнеме още няколко дни, добавяйки, че ше работи по-усилено, за да възвърне доверието на гражданите.

Продължаващата политическа и икономическа несигурност може да доведе до загуба на кредитния рейтинг ААА, на който се радва страната, предупреждава още CNBC.

Централната банка на страната (Reserve Bank of Australia, RBA) запази паричната си политика непроменена в ход, който бе очакван. В декларацията си централната банка цитира ниската инфлация и като цяло добрия икономически растеж като причина за запазването на основния лихвен процент без промяна на ниво от 1,75%. Регулаторът си оставя вратата отворена за облекчения, ако стане необходимо. Въпреки че в изявлението на банката не се споменават вътрешнополитически обстоятелства, редица анализатори казват, че резултатът от парламентарните избори през уикенда са били ключови за решението.

Още за азиатските пазари можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още