IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво може да научи Китай от пазарите в Пакистан?

Пакистан беше включен в индекса на MSCI за развиващите се пазари, докато решението за Китай се отлага

21:45 | 15.06.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти вероятно се чувстват пренебрегнати, след като Пакистан беше включен в престижния индекс за развиващите се пазари MSCI, а борсите в Шанхай и Шънджън – не. Все пак Пекин има какво да научи от южноазиатската държава, посочва CNBC.

Аргументите на компанията MSCI, която предоставя пазарни данни, включват, че Китай трябва да подобри достъпа до борсите си. Отлагането е второ поредно и това е удар по усилията на президента Си Дзинпин да превърне страната в уважаван играч на международната финансова сцена. Освен това Пакистан, който е включен, е страна, по-добре позната с политически безизходици, отколкото с възвръщаемост.

Китайките акции, които са включени в индекса на MSCI за развиващите се пазари, се търгуват или в Хонконг, или в САЩ. Това означава, че икономиката номер две в света съставя само около една четвърт от бенчмарковия индекс. Ако акциите в Шанхай и Шънджън бяха включени, този дял вероятно щеше да нарасне до една трета.

„Това е най-важното, което Китай трябва да се запита: Защо след 26 години Пакистан е пред нас и какво не може Китай, което Пакистан може?“, посочва независимият пазарен анализатор Фрейзър Хауи.

Отговорът може да се крие в стабилността. Пакистан всъщност беше част от индекса на развиващите се пазари от 1994 г., но през 2008 г. борсата в Карачи е временно затворена заради срив в ликвидността в разгара на глобалната финансова криза. Поради тази причина и MSCI изключва Пакистан от измерителя. През 2009 г. страната е включена във Frontier Markets Index и изискването е да функционира без смущения в търговията, за да се върне обратно в измерителя за развиващите се пазари.

Заради това мнозина експерти казват, че волатилността, станала нарицателно за китайските пазари, трябва да отмине, преди MSCI да приеме обратно Поднебесната империя. Борсите в Шанхай и Шънджън преживяха турбулентна 2015 г. с панически разпродажби, прекъсвания на търговията и изкупуване на фондове, подкрепени от държавата. Нестабилността продължи и в началото на 2016 г. с въвеждането на механизъм за прекъсване на търговията, който обаче беше премахнат.

„Може да се каже, че механизмите за прекъсване на търговията, въведени по-рано тази година, както и интервенциите от страна на китайските власти са повод да се запитаме дали акциите на в Шанхай и Шънджън може да се считат за истински пазар – затова MSCI отлага решението си, за да продължи да наблюдава прогреса“, казва Трин Нгуйен, икономист за развиващите се пазари в инвестиционната банка Natixis.

От началото на годината пакистанският индекс KSE100 се повиши с 14%, повеждайки в Азия. Акциите в Караци поскъпнаха още след решението.

В някои отношения в Пакистан има и по-добри фундаментални фактори. Борсата в Карачи всъщност представлява по-отворен пазар, който дава възможност на чуждестранните инвеститорите за мобилност на капиталите, коментира Ейдриан Моуат, управляващ директор и главен стратег за Азия и развиващите се пазари в JPMorgan.

Включването на Пакистан е признание и за прогреса по отношение на макроикономическата стабилност и корпоративното управление. По време на управлението на премиера Наваз Шариф страната успя да преодолее криза по външните плащания благодарение на кредитна линия от Международния валутен фонд и Китай. В края на юни МВФ ще се срещне отново, за да одобри следващия транш за Пакистан от около 510 милиона долара.

В дългосрочен план включването на Пакистан дава на инвеститорите алтернативи към пазари със приличен растеж и слаба зависимост от волатилността в останалата част на света, отбелязва Нгуйен.

Вижте още във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Момко,ФЕД, АЦБ, ЕЦБ и прочие централни банки в свободните страни, не са на подсчинение на политиците, за разлика от Китай и Русия, които с декрет на президента става всичко.Особено в русия.А защо ФЕД и ЕЦБ печатат като луди пари и пак се купува държавен дълг от частни инвестори, а матушка ти не може да пласира дълг и за 1 млрд долара, оставам да ти отговорят в пАсольството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
troika
преди 8 години
Щом искат да са в индекса, ще правят каквото е нужно. А дали е нужно, дали им е изгодно, дали е правилно да си отварят борсите, това е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Аз стщо и не мога да разбера защо трябва непременно да има борса някъде си, та да може спекулантите да събарят държави и общества.?!? Китайците не са прости и тая борса я държат здраво като се обръща внимание повече на direct investments щото кат гледам Сашовската борса колко особено е напред и немат една асфалтирана улица вече всичкото инфраструктура разпад немат един модерен влак кат в Китай, само флота и GMOто е модернизирано в Сашш - друго нищо ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
офф майко какво па на тебе ти е "познато бе" суяк, бил си в Китай и знаеш как е, а миналата статия, че Китай инвестира в инфраструктури повече от САЩ и EU взети заедно нещо те немаше, Китай е произвел за 20 год. толкова цимент колкото също за 15 г. има толкова консумация на петрол Сашш за целия 20 век etc. etc.. *** нит на Запад работил на екскурзия бил и вече дава акъл за нация на 5000г. дет е измислила хартиените пари, барута и кво ли не. Къде летиш ве ало прибирай се у Филиповци и си глей фейсбоклука там ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
В Китай борсата се манипулира от държавата.----------------------------А в Европа борсата се манипулира от централната банка. Защо ЕЦБ печата по 80 000 000 000 евро ВСЕКИ месец и защо с тези пари се изкупува корпоративен дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
В Китай борсата се манипулира от държавата.----------------------------А в Европа борсата се манипулира от централната банка. Защо ЕЦБ печата по 80 000 000 000 евро ВСЕКИ месец и защо с тези пари се изкупува корпоративен дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Пакистан като учител по икономика на Китай. Това нормален човек не може да го измисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
В Китай борсата се манипулира от държавата.Факт е, че повече от 50 % от акциите изкупени по време срива на борсата от 2015 и 2016 са изкупени от държавни фондове.За каква частна и свободна икономика може да се говори в Китай ?!В Китай се развива държавен "капитализъм", който няма нищо общо с капитализмът, като социално-иконическа система познат ни от Запада.В Китай и Русия милиардерите се назначават !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Achtung
преди 8 години
Какво може да научи Китай от пазарите в Пакистан?НИЩО!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още