IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залогът на Япония за 59 млрд. долара за оставане на Великобритания в ЕС

Това е обемът на инвестициите на японските компании на Острова, който е най-големият в сравнение с която и да е друга страна извън Европа, с изключение на САЩ

11:12 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Япония има залог за 59 млрд. долара за изхода от референдума във Великобритания на 23 юни, когато британците ще решат или да напуснат, или да останат в Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Това е обемът на инвестициите на японските компании във Великобритания, която извлича повече ползи от японските инвестиции в сравнение с тези от която и да е страна извън Европа, с изключение на САЩ, сочат данни на Организацията за външна търговия на Япония. Повече от 1 300 японски компании, измежду които Toyota Motor Corp., Hitachi Ltd. и Nissan Motor Co., дават работа на над 14 хил. души на Острова, изчисли премиерът Дейвид Камерън през май.

Това обяснява защо представители на властта от министър-председателя Шиндзо Абе до изпълнителни директори на едни от най-големите японски дружества изказват подрепата си за оставане на Великобритания в ЕС.

Последните проучвания, които показаха, че повече британци са за излизане на страната им от блока, разклатиха курса на лирата, който слезе до 3-седмично дъно в понеделник. Централната банка на Англия пък предупреди, че неизвестните около вота подкопават икономическия растеж на Великобритания.

Ако Великобритания излезе от ЕС, най-голямата дестинация за преки чуждестранни инвестиции в блока рискува до 2030 г. да пропусне създаването на над 170 хил. работни места в промишления сектор покрай задълбочаването на единния пазар, изчислява Центърът за икономически и бизнес изследвания.

Hitachi Ltd., която през миналата година отвори завод за производство на влакове във Великобритания, е против всякакво отделяне на страната от Европа, тъй като това може да заплаши износа на влакове от новата фабрика, коментира главният изпълнителен директор Тошияки Хигашихара.

По време на свое посещение през май Шиндзо Абе каза, че една Великобритания извън ЕС би била „по-малко привлекателна“ за японските инвеститори, докато главният изпълнителен директор на Nissan Карлос Госн заяви, че Великобритания като част от ЕС има най-голям смисъл, що се касае до работните места, търговията и разходите. Nissan построи завод във Великобритания преди три десетилетия и изнася 80% от произведените там автомобили. Компанията дава работа на 8 хил. работници и инвестира общо 3 млрд. лири.

От Toyota Motor Corp., която отвори първия си завод във Великобритания през 1992 г., коментираха, че последващите инвестиции в страната ще бъдат затруднени, а разходите ще нараснат, ако страната напусне ЕС. Заместник-управляващият директор в компанията Тони Уолкър заяви, че инвестиционните програми за следващите 2-3 години не са застрашени. Toyota изнася около 90% от колите, които произвежда на Острова.

Евентуално решение на британците да напуснат ЕС ще доведе до продължителна несигурност и може да повлияе отрицателно на рейтинговите оценки на базираните във Великобритания компании в сектори като автомобилопроизводство, промишленост, хранително-вкусова промишленост и услуги, предупреди през март Moody’s Investors Service.

Редица компании най-вероятно ще замразят инвестициите си, докато не се изяснят последиците от Brexit за търговията, инвестициите, регулациите и разходите за труд.

Могат да бъдат наложени тарифи върху търгуваните стоки, ако страната излезе от ЕС, което ще подкопае 10-процентния ръст на търговията на Великобритания, който може би е записала като член на съюза, изчислява анализаторът в Bloomberg Intelligence Крис Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още