IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка е инжектирала 44 млрд. долара на пазарите през май

Чрез операции по средносрочно и краткосрочно кредитиране регулаторът опитва да насърчи ръста на заемите

14:49 | 01.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската централна банка е инжектирала общо 290,57 милиарда юана (44,1 милиарда долара) през май чрез механизмите за краткосрочно и средносрочно кредитиране, съобщи Ройтерс. През април сумата, която регулаторът вля на пазарите, за да насърчи ръста на кредитите, беше 715,76 милиарда юана.

Непогасените задължения по средносрочното кредитиране са 1,638 трилиона юана към края на май спрямо 1,495 трилиона юана в края на месец април. 

Задълженията на финансовите институции към централната банка по линия на краткосрочния механизъм са 400 милиона юана в края на май в сравнение с 410 милиона юана в края на предходния месец.

Това означава нетна ликвидна инжекция от 142,2 милиарда юана по средносрочния механизъм и нетно изтегляне на ликвидност в размер на 10 милиона юана по линия на краткосрочното кредитиране.

Лихвените проценти по 3 и 6-месечните кредити остават без промяна – съответно 2,75 и 2,85%, посочва Китайската народна банка.

Регулаторът разчиташе повече на такива операции, за да предоставя ликвидност и да развие лихвени проценти на пазарен принцип, като по този начин намалява необходимостта да понижава минимално изискуемите резерви на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още