IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари изпратиха борсовата сесия със смесена търговия

БВП на Австралия отчете ръст от 3,1% на годишна база през първото тримесечие при очаквания за повишение от 2,8%

11:48 | 01.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари не намериха единна посока в сряда след смесените сигнали за икономическата активност в Китай и по-доброто от очакванията представяне на австралийската икономика, съобщи CNBC.

БВП на Австралия отчете ръст от 3,1 на сто на годишна база през първото тримесечие на фона на очаквания за повишение от 2,8% в проучването на агенция Ройтерс. Резултатите подкрепиха австралийския долар, който поскъпна до 0,7293 щатски долара. Към 11:15 часа българско време валутата се обменя за 0,7263 щатски долара.

Акциите също ограничиха по-ранните загуби и индексът ASX 200 се понижи с 0,73%, като по-рано през сесията спадът достигна 1,34 на сто. Повечето подиндекси останаха на червена територия, като ключовият финансов измерител се понижи с 1,25 на сто, а енергийният сектор записа спад от 1,54%.

„Това е забележителен ръст за Австралия, воден от износа, и понижава шансовете за допълнително понижение на лихвените проценти от страна на Централната банка“, казват анализаторите от платформата easyMarkets.

Китайският индекс Shanghai Composite се повиши с 0,10%, след като се движеше около нулево изменение. По-малкият Shenzhen Composite добави 0,88% към стойността си, а хонконгският Hang Seng се повиши с 0,31 на сто. 

В Китай официалният индекс на мениджърите по поръчките (PMI) остана без промяна спрямо април на ниво от 50,1 пункта, което обаче е над очакванията за спад до 50 пункта, прогнозирани от 31 икономисти, анкетирани от агенция Ройтерс. Освен това май е третият пореден месец, когато индексът е на ниво от 50 пункта. То е ключово, защото всяка стойност нагоре говори за експанзия, а всяка под тази граница – за свиване.

PMI индексът на китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) се понижава от 49,4 до 49,2 пункта. Това е 15-ти пореден месец на свиване и най-ниската стойност от февруари. Проучването на „Цайсин“ обхваща предимно малки и средни предприятия, докато правителственият измерител се фокусира върху по-големи и държавни предприятия.

Отделно изследване на бизнес активността в сектора на услугите показва, че PMI индексът се понижава от 53,5 до 53,1 пункта. Услугите, които генерират по-голямата част от БВП, са ключови за икономическия преход в Поднебесната империя.

В Япония индексът Nikkei 225 се понижи с 0,59% вероятно заради лекото поскъпване на йената до 110 йени за долар.

Акциите на Sony, Honda и Panasonic поевтиняха съответно с 0,32%, 0,92% и 1,55%.

По обяд местно време информационната агенция „Киодо“ съобщи, че премиерът Шиндзо Абе ще отложи увеличението на ДДС, което беше планирано за април 2017 г., за октомври 2019 г. Новината не предизвика кой знае каква динамика нито на фондовите пазари, нито при йената, по всяка вероятност защото беше очакван ход.

В Южна Корея индексът Kospi се понижи с 0,03%, подкрепен от поскъпването на акциите на Samsung Electronics с 2,4 на сто.

Енергийните компании в региона записаха спадове, след като цените на суровината паднаха под 50 долара за барел. В Австралия Woodside Petroleum отчете спад от 1,53%, а акциите на японската Inpex поевтиняха с 0,99%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още