IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ердоган посегна на опозиционни депутати

Парламентът на Турция гласува спорен закон за отнемане на имунитета на народни представители

11:30 | 21.05.16 г. 1
Ердоган посегна на опозиционни депутати

Парламентът в Турция гласува късно снощи спорния закон за отнемане на имунитета на депутати. Така стотици опозиционни народни представители се изправят пред перспективата от наказателно преследване след парламентарния вот, който закриля президента Реджеп Тайип Ердоган, пише Wall Street Journal.

Новото законодателство заплашва да ескалира напрежението между властта и кюрдските бунтовници и да изостри отношенията на Анкара и със западните й съюзници, посочва изданието.

Смята се, че законът е насочен към прокюрдските народни представители в Турция и основната опозиционна партия. Текстовете значително ще улеснят Ердоган да проправи пътя към установяването на президентска република.

С промените в законодателството ще бъде взет имунитета на 138 от 550-те турски депутати. Сред тях са 50 кюрдски политици, 51 от Републиканската партия – най-голямата светска опозиция на управляващата Партия на справедливостта и развитието, както и 27 членове на управляващата политическа сила.

Обвиненията към депутатите са разнообразни – от подкрепа на обявената за терористична организация от Анкара Кюрдска работническа партия до обида на Ердоган.

Мярката мина през парламента с изненадващите 376 гласа “за”, отбелязва изданието. Гласовете са достатъчни, за да не се налага организиране на национален референдум.

Кюрдският лидер Селяхаттин Демирташ, който е един от засегнатите от промените, коментира, че никой от депутатите няма доброволно да отиде в Прокуратурата и съдилищата. Той и другите депутати, засегнати от мярката, отричат обвиненията.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е реагирала негативно на законовите промени. Говорителят й съобщава, че тя ще обсъди въпросите на демокрацията на предстоящата й среща с Ердоган през следващата седмица.

Политици от Брюксел също изразяват загриженост заради законодателните промени. Според тях ситуацията застрашава допълнително изпълнението на споразумението за бежанците, което предвижда спиране на вълната от мигранти към Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"Канцлерът на Германия Ангела Меркел е реагирала негативно на законовите промени. "Много важно като е реагирала...тя явно забравя , че Турция май не е от държавите в ЕС , дето от Берлин да им дърпа конците !Въпросите за "демокрацията " може да си ги обсъждат с Обамов...на Ердоганя му е през оная работа...ше оди да се кланя дъртата , че таквиз ги забърка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още