IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможното вдигане на лихвите от ФЕД покоси и азиатските индекси

Коментарите на Джон Уилямс и Денис Локхарт безпокоят инвеститорите

12:38 | 18.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Всички важни азиатски пазари отстъпиха в сряда, след като инвеститорите преосмислиха залозите си заради опасения, че Федералният резерв на САЩ може да промени лихвените проценти скоро,  а  след разнопосочна търговия японските акции финишираха също с лек спад, предава CNBC. 

Безпокойството беше породено от коментарите на президента на ФЕД в Сан Франциско Джон Уилямс и президента на ФЕД в Атланта Денис Локхарт, които обявиха, че ФЕД все още може да повиши лихвите два или три пъти през тази година.

Японският бенчмарк Nikkei 225 прекара сесията неуверено, като постоянно сменяше посоката си, преди да приключи сесията със спад от само 0,05% или 8,11 пункта, до 16 644.69 пункта след колебания между положителни и отрицателни стойности.

Трейдърите най-вероятно преценяват дали данните за по-добрия от очакваното икономически растеж на Япония, публикуван малко преди старта на търговията, е добра или лоша новина за пазарите.

Брутният вътрешен продукт на Япония за периода януари – март е нараснал по-бързо от очакваното, като реалният БВП се покачи с 0,4% за тримесечието в сравнение с прогнозната анкета на Ройтерс за 0,1% ръст. На годишна база БВП за периода е нараснал с 1,7% в сравнение с очакванията от 0,2% растеж.

Акциите поеха нагоре, след като инвеститорите се съсредоточиха върху ползите за пазара, ако ФЕД промени лихвените проценти, ход, който ще укрепи американския долар и ще отслаби йената. Печалбите обаче се оказаха краткотрайни. 

Йената също реагира на икономическите данни. Слабата йена обикновена се приема за позитивна за пазара на акциите на страната, особено за износителите, чиито печалби ще се изтласкат нагоре.

Японската валута се изкачи до 108,70 йени за долар и отслабна до 109,51 за долар в следобедната търговия в сравнение с около 109,09 йени за долар преди публикуването на икономическите данни.

И останалите азиатски пазари завършиха със спадове. Хонконгският Hang Seng Index изтри 1,45%, или 292,39 пункта, до 19826,41 пункта.

Индексът Shanghai Composite приключи надолу с 1,28%, или 36,53 пункта, до 2807,15 пункта, докато Shenzhen Composite финишира със спад от 2,68%, или 48,60 пункта, до 1766,08 пункта.

Южнокорейският Kospi index отписа 0,58%, или 11,33 пункта, до 1956,73 пункта.

Цената на акциите на Mizuho Financial се покачи с 2,68%, книжата на Mitsubishi UFJ се изстреляха с 4,25%, а акциите на SMFG поскъпнаха с 3,42%.  

Книжата на Suzuki се сринаха с 9,37 на сто, но възстановиха част от загубата си, след като удариха двугодишно дъно вследствие на нови разкрития на местни медии за използване на непозволен софтуер. След края на борсовата сесия  на специална пресконференция стана ясно, че методът е ползван от 2010 г. и засяга само продавани в Япония автомобили.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още