IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската борсова търговия започва седмицата с ръстове

Tрейдърите игнорираха данните от петък, които подновиха опасенията за китайската икономика

10:45 | 16.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари отчетоха предимно ръстове в понеделник, като трейдърите игнорираха данните от петък, които подновиха опасенията за китайската икономика, отбелязва CNBC.

В петък статистическата служба в Поднебесната империя публикува данни за индустриалното производство, инвестициите във фиксирани активи и ръста на продажбите на дребно, които се забавят през април. Индустриалното производство например расте с 6% на годишна база вместо прогнозираните 6,5 на сто.

Забавянето е допълнително доказателство, че ефектът от агресивните стимули на Пекин през първото тримесечие изглежда отслабва“, казва Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG.

В понеделник китайските индекси обърнаха сутрешните загуби и в крайна сметка Shanghai Composite се повиши с 0,24%, а по-малкият Shenzhen Compositeс 0,83%. 

Японският индекс Nikkei 225 ограничи първоначалните ръстове от над 1% и финишира с 0,33% нагоре. В Южна Корея Kospi затвори сесията почти без изменение, а хонконгският Hang Seng добавя 1,25%.

Преди отварянето на сесията в понеделник Японската централна банка публикува данни за потребителските цени през април, които се понижават с 4,2% на годишна база. Очакванията на анализаторите, анкетирани от агенция Ройтерс, бяха за спад от 3,7%.

Йената се търгуваше за 108,74 йени за долар, след като в петък затвори на ниво от 108,60 йени за долар. Относителното отслабване обаче не беше достатъчно, за да стимулира износителките. Акциите на Nissan поскъпнаха с 0,53%, а тези на Sony поевтиняха с 1,28%.

Инвеститорите ще следят данните за ръста на японската икономика през първото тримесечие, които ще излязат тази седмица. Проучване на Ройтерс показва, че пазарните очаквания са за ръст от 0,2% на годишна база.

Австралийският индекс ASX 200 се повиши с 0,55%, като ръстът от 0,59 на сто във финансовия подизмерител генерира близо половината от това повишение.

Големите компании в сферата на ресурсите финишираха на зелена територия, като Fortescue добави 1,04% към цената на акциите си, а тези на Rio Tinto поскъпнаха с 1,55%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още