IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери в Япония ще настояват за действия и от властите

Повечето представители на ЯЦБ смятат, че администрацията на премиера Шиндзо Абе трябва да ускори реформите

11:27 | 25.04.16 г. 2
<p>
	Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Архив Ройтерс

С натрупването на предизвикателства пред японската икономика все повече централни банкери се убеждават, че е време правителството да направи повече, за да стимулира растежа, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Повечето представители на Японската централна банка смятат, че администрацията на премиера Шиндзо Абе трябва да ускори реформите, а някои са на мнение, че повече фискални разходи биха помогнали.

Съветът по паричната политика в ЯЦБ ще изчака заседанието на Фед в сряда, ще следи пазарите, както и порцията макроикономически данни в четвъртък сутринта, преди да реши дали да разшири мащабната си програма за стимули, казват източниците на Bloomberg. Крехко мнозинство от анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозират действия от страна на банката.

Призивите на банката са в унисон с тези на самия управител Харухико Курода и Г-20, а именно – правителството да поеме повече от бремето, което носят централните банки. На 13 април Курода заяви: „Справянето с дефлацията не е избор между парична политика и стратегия за икономически растеж, и двете са необходими“.

Икономистите в централната банка изразяват все по-големи опасения за потенциала за ръст в Япония“, казва Йошики Шинке, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute. „Те знаят, че паричната политика може да има по-голямо въздействие, ако икономиката е по-силна“, допълва той.

ЯЦБ оценява, че потенциалният растеж на японската икономика е 0,5% или по-малко. С малко гъвкавост в икономиката БВП се луташе между свиване и експанзия през последните години. През 2015 г. икономиката нарасна с 0,5 на сто и прогнозите са същите за тази година.

Повече фискални разходи са обект на голям дебат и спекулации в Токио. Депутатът от управляващата партия Козо Ямамото призова за емитирание на държавни облигации в размер на 20 трилиона йени, за да се подпомогне възстановяването след земетресенията този месец. Премиерът пък разпореди на министрите си да съставят допълнителен бюджет за възстановяване.

В ЯЦБ нарастват опасенията за потенциалното въздействие на силната йена върху инфлацията. Според източниците на Bloomberg се говори и за помощ за финансовите институции под формата на отрицателна лихва по кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още