IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският индекс Nikkei 225 поведе ръстовете на азиатските пазари

В началото на борсовата търговия китайските пазари записаха спадове, но по-късно ги ограничиха

10:38 | 21.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски пазари отчетоха ръстове в четвъртък, следвайки повишенията на Wall Street и поскъпващия петрол, съобщи CNBC.

Австралийският ASX 200 добави 1,16% към стойността си, подкрепен от близо 5-процентовия ръст в енергийния подизмерител.

В Япония Nikkei 225 се повиши с 2,64% и разшири ръстовете от предишните две сесии заради сравнително поевтинялата йена.

Южнокорейският Kospi записа ръст от 0,62%, а хонконгският Hang Seng се повиши с 1,4%.

В началото на борсовата търговия китайските пазари записаха спадове, но по-късно ги ограничиха. Shanghai Composite изтри 0,67% от стойността си, а по-малкият Shenzhen Composite се повиши с 0,61 на сто. 

„Цените на петрола остават основният двигател на пазарите“, казва Родриго Катрил, валутен стратег в National Australia Bank. “Това е случаят тази седмица, добрите новини продължават да надделяват над лошите”, посочва той.

Азиатските петролни компании записаха ръстове, като австралийските Santos и Woodside Petroleum отчетоха повишения от съответно 7,6 и 5%. Акциите на японската Inpex поскъпнаха с 4,3%, а тези на южнокорейската S-Oil добавиха 2,14% към стойността си. Китайската Sinopec отчете ръст от 2,03%.

На валутните пазари доларът поскъпна, като доларовият индекс финишира на ниво от 94,492 пункта спрямо нивото от 93 пункта, което измерителят докосна предишната сесия. „Доларът беше подкрепен не само от скока в доходностите по американските държавни облигации, но слабостта на еврото и йената също изиграха роля“, казва Родриго Катрил.

Японските компании износителки записаха ръстове, като повишенията при Toyota, Nissan и Honda бяха между 2,16 и 2,82 на сто.

Японският автомобилен производител Mitsubishi Motors призна в сряда, че е фалшифицирал данни от тестове за разход на гориво, за да накара нивата на вредните емисии да изглеждат по-благоприятни. Акциите на компанията се сринаха с над 15% в сряда, заличавайки 1,2 млрд. долара от пазарната ѝ стойност. Според агенция Ройтерс инвеститорите масово предлагат оферти за продажба на акциите, които в четвъртък не се търгуваха.

Още за търговията в Азия можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още