IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските борси поведоха повишенията на азиатските пазари

Лекото поскъпване на петрола насърчи австралийския долар в качеството му на стокова валута

12:25 | 19.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японските борси поведоха повишенията на азиатските пазари, след като петролът записа плахи повишения след резкия спад в понеделник, съобщи CNBC.

Японският бенчмарков индекс Nikkei 225 се повиши с близо 4%, а акциите бяха подкрепени от сравнително слабата йена. Освен това компаниите продължават да оценяват щетите от земетресенията от миналата седмица.

Графика: CNBC

В Австралия ръстът на борсата беше подкрепен от повишенията в подизмерителите на компаниите производителки на материали и на енергетиката.

Акциите на Santos и Oil Search поскъпнаха с по около 5%, а ръстът при Woodside Petroleum беше 4%. Японската енергийна компания Inpex записа повишение от 2,6 на сто, а акциите на китайската Sinopec поскъпнаха с 1,4%.

Поскъпването на петрола, стимулирано до известна степен от понижения добив в Кувейт, насърчи и австралийския долар в качеството му на стокова валута.

„Инвеститорите се успокоиха, че петролът не се срина с 10% заради провала на срещата в Доха в неделя и побързаха да заложат на рисковите валути като австралийския и новозеландския долар“, казва Кати Лин, управляващ директор за форекс стратегии в BK Asset Management.

Австралийската централна банка публикува стенограма от последното си заседание, в която банкерите изразяват опасения за поскъпващия австралийски долар. Според тях силната валута може да усложни прогреса при балансирането в икономиката към секторите извън минната индустрия. Институцията посочва още, че ниската инфлация може да позволи понижение на лихвените проценти. На заседанието си на 5 април банката остави ставката без промяна на ниво от 2%.

Японската йена, която докосна нива под 108 йени за долар, по-късно поевтиня до 109,20 йени за долар. Основните износителки – Toyota, Nissan и Honda – добавиха между 3,57 и 4,46% към стойността на акциите си. Акциите на Sony поскъпнаха с 6,49 на сто.

Ройтерс съобщи, че засегнатите от земетресението производствени мощности на Sony и Honda остават затворени. Анализаторите обаче като цяло не очакват големи щети върху икономиката.

В Южна Корея централната банка остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 1,5%, каквито бяха очакванията на икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още