IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската централна банка понижи основната си репо лихва

Изненадващо обаче беше решението за увеличаване на лихвата по операциите за обратно изкупуване с 25 базисни пункта до 6%

12:51 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индийската централна банка понижи основната си репо лихва с 25 базисни пункта до 6,50% - най-ниското ниво от януари 2011 г. насам, съобщи Ройтерс. Икономистите, анкетирани от агенцията, до голяма степен очакваха мярката. Регулаторът сигнализира, че може да се стигне до друго понижение по-късно тази година, като заяви, че паричната политика остава „гъвкава“.

Банката ще продължи да наблюдава макроикономическите и финансовите развития през идните месеци с идеята да реагира отново, ако е необходимо“, пише в изявлението на централните банкери. 

Контролът на инфлацията е приоритет на регулатора, но правителството на премиера Нарендра Моди приветства всяка мярка, която би подобрила бизнес климата за индустриалците, които проявяват неохота за инвестиции, въпреки че данните сочат, че Индия е една от най-бързо растящите икономики.

Централната банка предприе мерки за осигуряване на повече пари в обращание в банковата система, като намали дневния изискуем минимум на средства, които банките да държат в регулгатора. Освен това от банката обещаха да инжектират повече дългосрочна ликвидност.

Изненадващо обаче беше решението за увеличаване на лихвата по операциите за обратно изкупуване с 25 базисни пункта до 6%.

През миналата година централната банка понижи репо лихвата със 125 базисни пункта и повечето анализатори очакваха сегашната мярка, тъй като инфлцията се забави до 5,18% през февруари.

Банките обаче, които недоволстват от строгите капиталови условия, понижиха своите лихви само с 60 базисни пункта, което попречи мерките на регулатора да се отразят на реалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още