IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азербайджан прекрати едностранно военните операции в Нагорни Карабах

Арменските сепаратисти обаче съобщиха, че боевете не са престанали

14:55 | 03.04.16 г. 5
<p>
	<em>Столицата на Нагорни Карабах&nbsp;</em><em>Степанакерт</em><em>.&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Столицата на Нагорни Карабах СтепанакертСнимка: Ройтерс

Азербайджан взе решение да прекрати едностранно ответните мерки в зоната на карабахския конфликт, предаде ТАСС, като се позовава на прессъобщение на азербайджанското министерство на отбраната.

"В отговор на настоятелните призиви на международните структури и в резултат на миролюбивата политика на държавата въоръжените сили на Азербайджан едностранно прекратяват контраатаките и ответните мерки против неприятеля на окупираните територии и вземат решение да започнат организационни мероприятия по укрепването на отбраната на освободените територии", се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Министерството същевременно отбелязва, че в случай на продължаване от арменска страна на "провокациите и обстрела на населени пунктове и позиции на азербайджанската армия, въоръжените сили на Азербайджан ще продължат настъпателните операции за освобождаването на териториите и осигуряване на териториалната цялост на страната с използването на всички налични във въоръжените сили средства".

Говорител на арменските сепаратисти обаче заяви малко след това, че боевете не са престанали.

"Значителни сражения се водят в югоизточния и североизточния сектор на границата", заяви Давид Бабаян, говорител на "министерството на отбраната" на Нагорни Карабах.

Същото съобщение направи министерството на отбраната на Армения, цитирано от ТАСС.

"Давайки отпор на противниковия широкомащабен артилерийски обстрел, подразделения на армията на Нагорни Карабах преминаха в контранастъпление. Боеве се водят в югоизточно и североизточно направление по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах. Противникът е понесъл значителни загуби и е отблъснат. Двама военнослужещи на армията на Нагорни Карабах са ранени в боевете", заяви арменското военно ведомство. Унищожени са два противникови танка и един БТР, добави то.

По-рано тази сутрин азербайджанската страна възобнови артилерийския обстрел по позициите на Армията за отбрана на Нагорни Карабах.

Снощи първият заместник-министър на отбраната на Армения Давид Тоноян прие посланиците на Германия, Италия и Франция и ръководителя на политическия отдел на делегацията на Европейския съюз в Армения. Той ги е запознал "с обстановката на разделителната линия, която се е създала на 2 април, както и "със съдържанието на стъпките за пресичане и обезвреждане на настъпателните действия на противника".

Избухналите вчера боеве са най-тежките сражения между Азербайджан и Армения от подписването на примирие през 1994 г., което сложи край на започналата през 1988 г. война за Нагорни Карабах, взела 30 хил. жертви.

Стотици хиляди души, главно азербайджанци, са напуснали сепаратистката територия, която сега е населена с арменци.

Двете страни все още не са подписали мирен договор за Нагорни Карабах. Обявилата независимост република е призната единствено от Армения, а международната общност продължава да я смята за територия на Азербайджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
мда замалко да текне като изведро обаче регионалния им съсед им е казал да не мечтаят за да не стане като в Укрия .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ех таман тука ни убедиха че ше текне река от азерски газ и ще ни реши диверсификаионните проблеми за хъба, пък то виж какво стана. Пак ли пръст на Мордор надушвам? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
alexdelta
преди 8 години
Поредната конфликтна точка, става все по -тревожно и непредсказуемо да живеем в такъв святwww.topnewstoday.org/news/XwygbY.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
просто мечтания газопровод от Азербайджан към Турция няма да се състои да нема своеволия с тея горива ако някой си е помислил ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още