IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчита рекордно тримесечие в сферата на сливанията и придобиванията

Придобиванията от страна на китайски компании формират почти една шеста от цялата глобална активност

10:38 | 01.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Китай завладява най-големия си дял от глобалнития пазар на сливания и придобивания (M&A) в историята си досега, като поглъщанията на чуждестранни конкуренти от страна на китайски континентални компании формират почти една шеста от цялата активност със сделки, съобщава Financial Times.

Китайските компании се превръщат в динамична сила при сливанията и придобивания и то в няколко сектора. Водещи са агресивните и политически свързаните придобиващи компании – например ChemChina и Dalian Wanda. Изборът на целевите компании също подчертава опита на Китай да служи на разрастващата си потребителска класа, докато се бори с острите спадове на фондовия си пазар и перспективите пред икономическия си растеж.

Глобалната M&A активност за първите три месеца на 2016 г. възлиза на 682 млрд. долара, а 101 млрд. долара, или 15%, от тази сума се дължи на китайски купувачи, сочат данни на Thomson Reuters. Данните са събрани преди Starwood да се съгласи да бъде купена от китайската Anbang за 14 млрд. долара в четвъртък вечер.

С това ниво стойността на изходящите китайски сделки вече почти е засенчило предишния годишен рекорд от 109 млрд. долара, отчетен за цялата 2015 г.

Колин Банфийлд, ръководител на сливанията и придобиванията в Citigroup за азиатско-тихоокеанския регион, казва: „Глобалният пейзаж на сливанията и придобиванията се променя заради вълната от китайски изходящи М&A сделки през първото тримесечие на 2016 г.“.

Консултантите и анализаторите отдават част от този бум на по-широките опасения около стабилността на юана и предполагат, че бързият ръст на сделките в някои отношения наподобява изтичане на капитал.

В същото време обаче други казват, че китайските придобиващи компании са подобрили доверието към себе си при преговори. Те са подпомогнати от изобилието от лесни заеми от китайски държавни компании, които с нетърпение одобряват кредити за активи, които често се възприемат за по-безопасни от базираните в Китай заради забавящата се местна икономика.

Сделките през тримесечието включват най-голямото в историята китайско придобиване на чуждестранна компания, при която групата за химически продукти ChemChina договори закупуването на швейцарската компания за семена и пестициди Syngenta за сумата от 43,8 млрд. долара.

Силната активност на Китай при сключването на сделки донякъде компенсира сериозното забавяне на M&A активността като цяло, която отчита спад от 57% на тримесечна база след безпрецедентните трансакции за 1,6 трлн. долара през последните три месеца на 2015 г. На годишна база спадът в стойността на сделките през първото тримесечие възлиза на 14%.

Американската M&A активност се е понижила още по-рязко. Сделките за 256,6 млрд. долара представляват спад от 29% на годишна база и е на-ниското ниво за тримесечие за почти две години. В Европа активността отчита лек ръст до 181,6 млрд. долара.

„Китай купува това, което иска, а не това, от което се нуждае“, казва Стивън Уилямс, ръководител на капиталово финансиране за азиатско-тихоокеанския регион в HSBC. „Това доведе до много по-широка тенденция в изходящите придобивания, при които частните компании се присъединяват към държавните, насочвайки се към активи навън“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още