IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари последваха Wall Street и записаха ръстове след речта на Йелън

Само в Япония имаше спадове до голяма степен заради поскъпването на йената

10:44 | 30.03.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На повечето азиатски пазари имаше подем след изказването на председателя на американския Федерален резерв Джанет Йелън, която защити предпазливия подход при нормализирането на паричната политика. На японската борса акциите поевтиняха, след като йената поскъпна, съобщи CNBC.

„Речта на Йелън изобилстваше от рискове пред икономиката“, каза Марк Матюс, директор на отдела за проучвания в Julius Baer. “Тя влезе в пълно противоречие с представителите на Фед, които говориха миналата седмица, и всеки шанс за вдигане на лихвите през април, който те споменаха, вече не е на дневен ред”, допълва Матюс.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 0,5%, а южнокорейският Kospi добави 0,28%. В Хонконг Hang Seng се повиши с 1,37%. 

След изявлението на Йелън доларовият индекс се понижи от 96 до 95 пункта. Това от своя страна оскъпи йената, която се търгуваше за 112,47 йени за долар. По-рано тази седмица валутата беше на нива над 113 йени за долар.

Акциите на компаниите износителки се търгуваха смесено, като при Toyota имаше спад от 1,66%, Nissan изтри 2,27% от стойността на акциите си, а тези на Honda поскъпнаха с 0,19%.

Акциите на Sharp поскъпнаха с близо 7%, след като японският вестник Yomiuri съобщи, че Foxconn, която ще придобие компанията производител на елетроника, ще поеме управлението и ще назначи нов изпълнителен директор.

Преди отварянето на търговията излязоха данни за японското индустриално производство, което се свива с най-рязък темп от март 2011 г. То отчита спад от 6,2 на сто, след като през януари се повиши с 3,7%.

На китайските пазари имаше повишения, като Shanghai Composite записа ръст от 1,44%, а по-малкият Shenzhen Composite добави 1,4 на сто.

Австралийският ASX 200 изтри първоначалния ръст от над 1% и в крайна сметка финишира почти без изменение.

Акциите на Virgin Australia се сринаха с близо 9%, след като Ройтерс съобщи, че най-големият акционер в компанията – Air New Zealand – обмисля да продаде 25,9-процентовия си дял. Акциите на Air New Zealand поскъпнаха с 0,35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Сексапил??!?!?!?!?!?! Не си чак толкова дърт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още