IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка остави програмата си за стимули без промяна

За пореден път управителят Харухико Курода заяви, че регулаторът може да въведе още облекчения за икономиката, ако е необходимо

09:53 | 15.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на Японската централна банка в Токио. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Централата на Японската централна банка в Токио. Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка реши да не променя безпрецедентната си програма за стимули, съобщава Bloomberg. Управителят Харухико Курода и екипът му оставиха обема изкупувани активи без промяна, както и депозитната лихва, която през януари беше понижена до -0,1%.

Решението на регулатора оправдава очакванията на 35 от общо 40 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Централната банка за пореден път заяви, че би могла да въведе допълнителни облекчения, ако е необходимо.

Тъй като инфлацията в Япония е далеч от целевото ниво от 2%, а икономическият растеж все още не е устойчив, мнозина анализатори смятат, че допълнителните облекчения в страната са просто въпрос на време. По-късно днес Харухико Курода ще даде пресконференция.

„Може да видите в изявлението агонията за Японската централна банка заради пропастта между надеждите и реалността в икономиката и цените“, казва Киохеи Морита, икономист в Barclays. “Японската инфлация е на ниво, при което дори централната банка признава своята слабост. Тя клони към допълнителни стимули и очаквам това да се случи през юли“, допълва той. 

Икономистите в анкетата на Bloomberg смятат, че най-вероятната мярка е допълнително понижение на вече отрицателната депозитна лихва.

Йената поскъпна след изявлението на банката и към 9:30 часа българско време се обменя с 0,6% ръст спрямо долара за 113,16 йени за долар. От началото на годината валутата поскъпна с 6%, което влияе негативно на компаниите износителки и застрашава ръста на корпоративните печалби, както и инфлацията заради ниските вносни цени.

Институцията заяви, че ще разгледа рисковете за икономическата активност и цените и ще предприеме допълнителни мерки в три измерения – количествени и качествени облекчения и лихвени проценти, ако прецени, че това е необходимо за постигането на целта за ценовата стабилност.

След последната среща на централните банкери на 29 януари макроикономическите данни не показват особено ускоряване в икономическото възстановяване след свиването на БВП през последното тримесечие на 2015 г. Инфлацията през януари остана непроменена, а нагласите сред потребителите и бизнеса се влошават, посочва Bloomberg.

В изявлението си банката признава, че износът и производството са слаби, но поддържа позицията, че има подобрение на трудовия пазар и при доходите. Институцията посочва още, че очакванията за инфлацията са отлабнали през последно време.

Според Масаки Кувахара, икономист от Nomura Holdings, банката на практика е понижила оценката си за икономиката. „Това понижение означава, че вероятността от облекчения на паричната политика се увеличава“, допълва той.

Решението за поддържането на същия годишен обем изкупувани активи (80 трилиона йени), е било взето с мнозинство 8 – 1, като единственият управител, обявил се против, е Такахиде Киучи. Колкото до оставянето на депозитната лихва на ниво -0,1%, двама от членовете на съвета са били против – Киучи и Такехиро Сето.

Още по темата можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още