IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари започнаха седмицата с подем

Инвеститорите следят заседанията на няколко централни банки, като във фокуса на вниманието е Фед

10:56 | 14.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови пазари започнаха седмицата с ръстове, като продължават подема си от миналата седмица, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 1,75%. Йената се търгува за около 113 йени за долар, а повечето компании износителки отчетоха ръстове. Акциите на Toyota, Nissan и Honda поскъпнаха съответно с 0,98%, 1,46% и 0,41%.

Южнокорейският Kospi добави 0,1%, а хонконгският Hang Seng отчете ръст от 1,25 на сто. 

В Австралия ASX 200 записа повишение от 0,37%, подкрепен от ръстове в подиндексите на финансовите компании (0,55%) и енергетиката (1,35%).

На китайските пазари също имаше стабилни повишения, като основният индекс Shanghai Composite добави 2,54 на сто, а по-малкият Shenzhen Composite отчете ръст от 4,3%.

Редица анализатори обясняват увеличеното търсене на рискови активи с по-висока доходност с решението на Европейската централна банка от миналата седмица. Институцията надмина очакванията на пазарите, като понижи депозитната лихва още повече – с 10 базисни пункта до -0,4%, както и лихвените проценти по основните операции по рефинансиране (от 0,05 до 0%) и този по пределното кредитно улеснение (от 0,30 до 0,25%).

CNBC посочва, че трейдърите наблюдават подема на фондовите пазари с доза скептицизъм.

Тази седмица инвеститорите следят заседанията на няколко централни банки, като във фокуса на вниманието е Федералният резерв на САЩ, който ще публикува становището си в сряда вечерта. В понеделник Японската централната банка започва двудневното си заседание, но изявлението на институцията не е обвързано с конкретен час.

Енергийните компании в региона записаха ръстове, като австралийските Santos и Oil Search добавиха съответно 3,37% и 0,14%. Акциите на японската Inpex поскъпнаха с 1,02 на сто, а тези на китайските Sinopec и China Oilfield отчетоха ръстове в цената от съответно 3,13% и 2,61%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още