IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските борси приключиха последния ден от седмицата с ръстове

Първоначално пазарите в региона последваха минорните настроения от Европа и САЩ, но после компенсираха загубите

11:00 | 11.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари изтриха първоначалните загуби и финишираха на зелена територия в петък, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 приключи сесията с 0,51% ръст, но за седмицата записва спад от 0,44 на сто. Южнокорейският Kospi добави 0,11%, а хонконгският Hang Seng се повиши с 0,65%.

В Австралия ASX 200 отчете ръст от 0,32 на сто, а за седмицата се повиши с 1,5%.

Китайските пазари компенсираха загубите в следобедната търговия, като Shanghai Composite и Shenzhen Composite останаха без изменения.

В четвъртък Европейската централна банка обяви пореден пакет количествени облекчения, който обаче, въпреки че надмина очакванията, разочарова пазарите в Европа, тъй като Марио Драги сигнализира, че повече понижения на лихвите едва ли ще има.

Азиатските борси първоначално последваха минорните настроения от Стария континент и от САЩ, но в крайна сметка се насочиха нагоре.

Маргарет Ян, пазарен анализатор в CMC Markets Singapore, обяснява първоначалната негативна реакция на пазарите в Азия с липсата на увереност в икономическите перспективи и в способността на банката да стимулира инфлацията. Освен това, според нея, облекченията са до голяма степен очаквани и отразени в борсовата динамика, поради което всяка една изненада предизвиква висока волатилност.

Еврото скочи след изявлението на Марио Драги и до голяма степен задържа ръстовете. Към 10:40 часа българско време единната валута се обменя за 1,1117 долара. Курсът на йената е 113,75 йени за долар.

Компаниите износителки в Япония финишираха смесено. Акциите на Toyota поевтиняха с 0,23%, тези на Nissan също отчетоха спад от 0,32%, а тези на Sony поскъпнаха с 0,33%.

Китайският юан изтри спада си от началото на годината до сега, след като централната банка повиши дневния фиксинг с най-резкия темп от четири месеца насам - с 0,34% до 6,4905 юана за долар. Търговията може да се осъществява в диапазон от 2% под или над тази стойност.

Националната валута на Китай поскъпна до 6,4869 юана за долар към 12:15 часа местно време в Шанхай според цените в Китайската система за валутна търговия. Преди това курсът беше 6,4866 юана за долар, което е най-силното представяне на валутата от 29 декември 2015 г. и представлява 0,1% ръст от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още