IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отрицателните лихвени проценти в Япония могат да доведат до "странични ефекти"

Според бившия директор на централната банка, че вложителите вероятно няма да усетят въвеждането на лихвени проценти под нулата

14:09 | 21.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новата политика на отрицателни лихвени проценти на японската централна банка може да доведе до „странични ефекти“, ако институцията понижи процентите още повече, заяви бившият главен икономист на банката в неделя, цитиран от Bloomberg.

Хидео Хаякава, който бе изпълнителен директор на централната банка на Япония преди да се оттегли през 2013 г., заяви по телевизия NHK, че хората нямат да усетят влияние върху себе си на отрицателните лихвени проценти на сегашните им нива от -0,1%. Той обаче добави, че има случаи в Европа, където отрицателни лихвени проценти са довели до таксуване на притежателите на депозити.

Във вторник централната банка на Япония започна да таксува с 0,1% част от излишните средства, които финансовите институции имат в сметките си. Когато представи политиката на срещата си през януари, централната банка заяви, че ще намали лихвения процент още, „ако това  е необходимо“, подхранвайки страховете, че върху вложителите може да бъдат наложени такси по депозитите им.

„В европейските страни, където отрицателните лихвени проценти са на -1%, по-малките финансови институции таксуват с малка вноска малките депозити“, каза Хаякава, който сега е старши изпълнителен директор на Fujitsu Research Institute.

Япония се присъедини към централните банки в еврозоната, Швейцария, Дания и Швеция, въвеждайки политика на отрицателни лихвени проценти, която има за цел да стимулира кредитирането на банките, наказвайки ги за поддържането на резерви в централната банка.

От хода на централната банка на 29 януари насам основният индекс Topix се срина с над 7%, а йената поскъпна с 5,5% спрямо долара. Министър-председателят Шинзо Абе в събота защити политиката на отрицателни лихвени проценти, заявявайки, че тя не е причина за текущите сътресения на пазара. Той обвини китайската икономика, цените на петрола и повишаването на лихвените проценти от страна на Фед за това и добави, че лихвите по депозитите на вложителите реално няма да паднат под нулата.

Според анкета на вестника Asahi от 16 февруари 61% от запитаните са заявили, че политиката на отрицателни лихвени проценти няма да насърчи икономиката, докато само 13% казват, че ще успее. 27% от икономистите в проучване на Bloomberg пък казват, че отрицателните лихвени проценти ще помогнат на Курода да постигне целта си от насърчаване на слабата инфлация, а 42% смятат, че политиката вече постига успехи в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още