IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съмнения за корупция костваха поста на японския икономически министър

Акира Амари се оттегля от поста, който ще бъде поет от Нобутеру Ишихара – топ политик от управляващата Либералдемократическа партия

16:38 | 28.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Амари поднася извиненията си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Амари поднася извиненията си. Снимка: Ройтерс

Японският министър на икономиката Акира Амари се оттегля от поста си на фона на твърдения за подкуп, които се появиха на бял свят през миналата седмица.

Амари съобщи, че ще подаде оставката си, за да поеме отговорност за обвиненията и да гарантира, че работата на правителството ще продължи плавно, предаде Ройтерс.

Скандалът се разрази, след като през миналата седмица списание Bunshun писа, че Амари и негови сътрудници са получили най-малко 12 милиона йени (103 000 долара) в брой и „под формата на гостоприемство“ от страна на неназована засега строителна компания. 



В четвъртък министърът призна, че е приел пари, но заяви, че действията му все пак са били съобразно закона. След разследване бил установил, че секретарката му отделно е получила пари от същата компания и е използвала част от средствата за свои лични цели.

Досега Амари беше един от членовете в правителството на премиера Шиндзо Абе, ползващи се с най-голямо доверие. Той беше и главен преговарящ на Япония в преговорите за споразумението за Транстихоокеанско партньорство (ТТП).

Сега икономически министър ще стане Нобутеру Ишихара – топ политик от управляващата Либералдемократическа партия.  Петдесет и осем годишният Ишихара беше вече министър в правителството на Абе. В края на 2012 г. той беше назначен за министър на околната среда и ядрената безопасност и заемаше този пост до септември 2014 г. Ишихара е син на бившия губернатор на Токио Шинтиро Ишихара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
А наш д-р Пепи, при него няма съмнение за корупция, той си е на право корумпиран и чака следващата комисионна от четците с пръстовите отпечатъци! Там пък каква далавера е, ама пред очите на обществото!Оставка за Москов, оставка!Или да си направи хаРи-киРи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още