IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските пазари последваха възхода в Европа и САЩ

Борсите бяха подкрепени от възстановяването на цената на петрола и очакванията за още стимули от ЕЦБ и японската централна банка

11:20 | 22.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари отчетоха възход в петък, като повечето индекси се повишиха с 1%, следвайки ръстовете в Европа и САЩ от предния ден, съобщи CNBC. Борсите бяха подкрепени от възстановяването в цената на петрола и сигналите от страна на Марио Драги, че през март ЕЦБ може да разшири програмата за стимули.

„Спекулациите за облекчение на паричната политика стимулираха азиатските пазари днес“, казва Ангъс Никълсън. „Намеците на Драги, че ЕЦБ може да въведе още облекчения през март, както и очакванията за още стимули от Японската централна банка следващата седмица подкрепиха подема“, посочва той. „По-големият въпрос, който всеки на пазара си задава, е дали сме видели дъното. Според мен краткият отговор е не“, смята Никълсън.

В Япония Nikkei 225 се повиши с близо 6%, но остана с 18,73% под 52-седмичния си връх, достигнат през юни 2015 г.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 2,11%, а австралийският ASX 200 – с 1,04%, подкрепен от ръстове в енергийния сектор и при производителите на материали. 

Основният китайски индекс Shanghai Composite записа ръст от 1,25%, а по-малкият Shenzhen Composite се повиши с 1,46%.

Хонконгският Hang Seng добави 2,9%.

Заради възстановяването в цената на петрола енергийните компании в региона отчетоха ръст в цените на акциите си. Австралийската Santos се представи най-добре с повишение от 10,16%, при това въпреки че отчете спад в добива, продажбите и приходите. Пазарите също така игнорираха доклада на рейтинговата агенция Standard & Poor's, в който тя понижава дългосрочния кредитен рейтинг на компанията.

Поскъпването на акциите при Oil Search, японските Inpex и Japan Petroleum, и южнокорейската S-Oil беше съответно 8,87%, 7,24%, 5,49% и 1,65%.

Ръстът на цената на акциите на японската Sharp беше ограничен до 3,13%, след като по-рано в търговията се повиши до 11,71%. В петък всекидневникът Nikkei съобщи, че кредиторите на компанията може да приемат спасителен план от фонд, свързан с японското правителство.

Други компании износителки, сред които Toyota, Honda и Sony, записаха ръст в цената на акциите си от съответно 6,73%, 5,98% и 4,03%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Kosioo
преди 8 години
Ще видим до кога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още