IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Petronas съкращава разходите с над 11 млрд. долара през следващите 4 години

Държавната петролна компания формира почти половината от петролните приходи на Малайзия

14:20 | 19.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Petroliam Nasional Bhd (Petronas) планира да съкрати разходите си с 50 млрд. рингита (11,41 млрд. долара) през следващите четири години, след като сривът на цените на петрола до няколкогодишно дъно рязко намали печалбата на малайзийската държавна компания, съобщава Ройтерс.

Petronas, която формира почти половината от приходите от петрол на Малайзия, е обявила новината за съкращенията във вътрешно съобщение до служителите си, споделя източник от компанията за Ройтерс.

Малайзия вече изпитва сътресения заради спада на рингита и политическата несигурност в резултат на скандала около силно задлъжнелия държавен инвеститор 1Malaysia Development Bhd.

Petronas е най-големият източник на приходи на страната. Компанията заяви през ноември, че ще намали дивидента си за правителството през 2016 г. с почти 40%, след като отчете спад на печалбата от 91% заради понижаващите се цени на петрола.

Министър-председателят Наджиб Разак каза през октомври, че приходите от петрол и газ ще формират 14,1% от бюджета за 2016 г. спрямо 19,7% през 2015 г.

Очаква се Наджиб да направи промени към бюджета за 2016 г., за да го адаптира към спадащите цени на петрола. Бюджетът е базиран на цена на петрола от 48 долара за барел. Световният петролен бенчмарк Брент в момента се търгува на цена от около 29 долара.

Петролът поевтиня с над 70% през последните 18 месеца, докато износителите в цял свят добиват по над 1 милион барела суров петрол на ден над търсенето на пазара.

Petronas планира да намали капитала и оперативните си разходи, както и да отложи някои проекти, съобщи по-рано във вторник Wall Street Journal.

Засега от компанията не предоставят коментар.

През февруари миналата година Petronas заяви, че планира да намали капиталовите разходи с 10% и оперативните разходи с до 30% през 2015 г. Тогава тя каза още, че ще понижи капиталовите разходи през 2016 г. с 15%.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още