IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в Япония и Австралия се насочват към мечи пазар

На китайските пазари сесията беше колеблива

11:42 | 18.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето индекси на азиатските фондови борси приключиха търговията в понеделник с понижения, съобщи CNBC. Ключови индекси в Япония и Австралия пък се насочват към мечи пазар, като се понижават с около 18% спрямо 52-седмичните си върхове.

ASX 200 затвори сесията с 0,70% понижение, като енергийният сектор натежа най-много на измерителя със спад от 3,36%.

В Япония Nikkei 225 ограничи част от понижението и в крайна сметка финишира с 1,12% спад. 

Компаниите износителки като Toyota, Nissan и Sharp финишираха на червена територия, с понижения между 0,25 и 1,60%. Валутната двойка USD/JPY се покачи над 117 йени за долар, като по-рано курсът беше паднал до 116,55 йени за долар. По-скъпата йена създава негативна пазарна обстановка за износителките, защото ограничава печалбите, посочва CNBC.

След първоначално понижение по време на сесията южнокорейският Kospi приключи сесията без промяна. Сините чипове се търгуваха смесено, като акциите на Samsung Electronics поевтиняха с 0,53%, тези на Hyundai Motor поскъпнаха с 0,36%. Posco отчете ръст от 2,17% в цената на акциите си.

На китайските пазари индексите се лутаха между ръстове и спадове, като Shanghai Composite се понижи с 0,47%. От началото на 2016 г. спадът при измерителя е 11,58%

Shenzhen Composite се повиши с 1,90%, а CSI300, който обединява най-големите борси в Шанхай и Шънджън, отчете ръст от 0,38%. Хонконгският Hang Seng записа спад от 0,96%.

Анализаторите очакват данните за ръста на БВП през четвъртото тримесечие, които ще бъдат публикувани във вторник. Ще има и доклади за индустриалното производство, инвестициите във фиксирани активи и продажбите на дребно.

Преди отварянето на сесията в понеделник Китайската народна банка фиксира референтния курс на юана на 6,5590 юана за долар, като по този начин сигнализира, че подкрепя валутата. В петък курсът беше 6,5637 юана за долар.

Тайванският индекс Taiex се повиши с 0,63% след изборите през уикенда, на които Демократичната прогресивна партия спечели с убедително мнозинство и президентския, и парламентарния вот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Като цяло в последните дни азиатските хора ного храбро се борят, което подкрепя моята теза, че основните пазари в регионът (може би без Япония) просто няма накъде да падат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още