IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай достигна 1,6% през декември

Двигател са по-скъпите хранителни продукти, но все пак инфлацията остава под поставените от правителството цели

16:03 | 09.01.16 г.
Инфлацията в Китай достигна 1,6% през декември

Инфлацията в Китай достигна 1,6% на годишна база през декември, отговаряйки на прогнозите на икономистите, но остана наполовина под целта, поставена от правителството за 2015 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от Националното статистическо бюро на Китай.

Потребителските цени все пак нарастват слабо спрямо ноември, когато увеличението беше в размер на 1,5%.
Цените на храните движат инфлацията напред, като при тях ръстът е в рамките на 2,7%, но извън този сектор повишението достига само 1,1%.

Стоките поскъпват с 1,5% на годишна база, докато услугите – с 2,1%, показват още официалните статистически данни. Този прочит подкрепя тезата, че ситуацията в сектора на услугите в Китай е по-добра отколкото в производствения сектор, където забавянето е очевидно.

Производствените цени (т.нар производствена инфлация) обаче бележат спад вече пети пореден месец. През декември намалението е от 5,9%. Икономистите прогнозираха спад от 5,8%. Това е рекорден 46-ти пореден месец, в който производствените цени бележат спад, подчертавайки забавянето на китайската икономика.

По-ниският ръст от търсения в потребителските цени и устойчивата дефлация в производствените цени оставят на властите пространство да добавят още стимули към безпрецедентната си програма и да подкрепят икономиката.

„Ръстът в индекса на потребителските цени остава значително под трите процента, търсени от правителството през 2015 година и се очаква това да продължи и през 2016 година, което дава причина и възможност за допълнително разхлабване (на паричната политика - бел. ред.)“, каза икономистът от Bloomberg Intelligence Том Орлик.

„Ако дефлационният натиск продължи да се натрупва, е необходимо допълнително разхлабване на паричната политика“, допълни Лиу Лиган от банковата група ANZ. Той очаква Китайската централна банка да понижи нивото на минималните изискуеми резерви с два процентни пункта през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още