IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари започват последната седмица от годината със спадове

Само японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,6%. Пазарите в Австралия и Нова Зеландия са затворени

11:58 | 28.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето индекси на азиатските пазари приключиха сесията в понеделник с понижения, съобщи CNBC.

Енергийните компании в региона реагираха предимно с понижение на новото понижение на петролните цени. Японските Inpex и Japan Petroleum отчетоха спадове от съответно 1,08% и 1,11%, а южнокорейските S-Oil и SK Innovation – съответно понижения с 3,06% и 2,59%.

Акциите на китайските компании CNOOC и Sinopec се търгуваха със спадове от съответно 1,78 и 3,43%, а тези на PetroChina – с понижение от 1,86% след новините, че компанията обмисля да консолидира бизнеса си с тръбопроводи в едно дружество. 

Австралийските и новозеландските пазари са затворени днес заради т. нар. Boxing Day.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,6%, а акциите на Sharp поскъпнаха с над 7%. Миналата седмица се появиха твърдения в медиите, че тайванската Hon Hai Precision Industry, един от най-големите доставчици на електронни продукти, е оправила оферта да купи японската компания за 300 милиарда йени. Акциите на Hon Hai поевтиняха с 0,74%.

Преди началото на търговията бяха публикувани данни за индустриалното производство през ноември, което се понижава с 1% на месечна база, което е под очакванията за 0,6-процентов спад.

Южнокорейският индекс Kospi приключи сесията с 1,34% спад, като повечето компании в групата на Samsung отчетоха спадове в цените на акциите си.

На китайските борси се наблюдаваха разпродажби в следобедната търговия, като Shanghai Composite се понижи с 2,57%, а по-малкият Shenzhen Composite – с 2,17%.

Хонконгският индекс Hang Seng отчете понижение от 1,08%.

Нови данни показаха, че печалбите на китайските индустриални компании падат за шести пореден месец, като понижението през ноември възлиза на 1,4%. Миннодобивният сектор продължава да е най-изоставащият, като печалбата му се е понижила с 56,5% през първите 11 месеца на годината спрямо същия период на миналата година, показват още данните. Производителят на алуминий China Hongqiao Group заяви в началото на декември, че ще намали годишния си капацитет с 250 000 тона незабавно, за да ограничи доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още