IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентатите в Париж причиниха разпродажби на фондовите борси в Азия

Единствено в Китай повечето измерители записаха повишения

10:36 | 16.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След терористичните нападения в Париж търговията на азиатските пазари започна седмицата с разпродажби, като най-много пострадаха авиокомпаниите и фирмите в сферата на туризма, съобщи CNBC.

„Ужасяващите събития в Париж ще имат краткотраен рязък ефект над пазарите, но в дългосрочен план същинските ефекти е по-вероятно да повлияят на политиката, отколкото на самите пазари“, казва Еван Лукас, пазарен стратег от IG.

Единствено в Китай основните индекси записаха повишения, като Shanghai Composite приключи сесията с 0,7% ръст.

CSI300, който обединява най-големите компании на борсите в Шанхай и Шънджън, отчете ръст от 0,5%, а индексът на стартъпите ChiNext скочи с 3,1%.

Хонконгският Hang Seng обаче се понижи с 1,5% и достигна най-ниското си ниво от шест седмици насам. 

Японският основен индкес Nikkei 225 се понижи с 1% и достигна едноседмично дъно. Пазарите очакват още стимули от страна на Японската централна банка след новините, че страната е изпаднала в рецесия през третото тримесечие.

Най-незадоволително се представиха експортно ориентираните компании. Акциите на Toyota Motor поевтиняха с 1,5%, а тези на Sony и Toshiba – с по 2%.

В сферата на авиацията и туризма акциите на Japan Airlines и ANA Holdings поевтиняха с около 3%. При H.I.S. Co, KNT-CT Holdings и Eurasia Travel пониженията бяха между 3,3 и 5 на сто.

Австралийският индекс S&P ASX 200 записа спад от 0,9% и приключи търговията на най-ниското си ниво от месец и половина.

Южнокорейският индекс Kospi отчете понижение от 1,5% до 1 943,02 пункта – най-ниското ниво от 30 септември, като авиокомпаниите и туристическите фирми бяха в епицентъра на разпродаването.

Акциите на Korean Air и Asiana Airlines поевтиняха с 3,3%, а при акциите на най-голямата туристическа агенция Hanatour Service имаше 8,9% понижение.

Акциите на Samsung Electronics и Posco поевтиняха съответно с 2,9 и 3,2%.

В останалата част от региона търговията приключи на червено. Тайландският SET се понижи с 0,8%, а индийските BSE Sensex и Nifty записаха ръстове от 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още