IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Китай започна строителството на високоскоростна железопътна линия

Проектът има стойност от над 18,9 милиарда долара

18:41 | 01.11.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Китайски високоскоростни влакове във Вухан, провинция Хубей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайски високоскоростни влакове във Вухан, провинция Хубей. Снимка: Ройтерс

В Китай днес започна строителството на първия участък от високоскоростна линия, която ще съедини провинциите Хънан и Хубей с град Чунцин. Като един от четирите градове на централно подчинение в Китай, той има статут на провинция и е подчинен пряко на централното правителство. Агенция Синхуа съобщи, че общата стойност на проекта е близо 120 млрд. юана или близо 18,9 милиарда долара.

Първата копка за новата високоскоростна железопътна линия бе направена в град Пиндиншан в провинция Хънан. Общата дължина на жп магистралата ще бъде 818 километра. По нея влаковете ще се движат с 350 километра в час и това ще позволи времето за пътуване да се намали от сегашните 17 часа до 4 часа, предава БТА.

През лятото пък стана ясно, че Китай е подписал договор за проектирането на високоскоростна железопътна линия между Москва и Казан в Русия. Проектът е първият конкретен пример за новите бизнес начинания между двете страни, към които руските представители активно се стремят след отдалечаването на Русия от Запада. 

По-рано тази година Москва и Пекин подписаха споразумение, според което руските компании ще получат до 25 млрд. долара финансиране от китайските банки. Миналата година, в разгара на украинската криза, президентът Владимир Путин сключи сделка за 400 млрд. долара за изграждането на газопровод за доставка на руски газ до Китай.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Анастасио, вземи се прегледай и стига си спамил темите с някакви линкове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Тъй като свършва петрола - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231единственият начин(евтин и екологичен) за превоз на стоки и хора е електрически влакове Китай го знаят и затова има проект "линия Китай - Русия - Канада Америка",- http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/Статията за ''новият път на коприната'' ,и ''трета индустриална революция'' е добра - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Малии такава ще е и наща Централна Гара през 2245 г. Кинезите трябва да звъннат на бат Боката, той е защитил докторат по рязане на лентички и първи копки, той е кадемлия да им връзва ва китайците .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още